Societat 13/07/2017

Un jutjat responsabilitza per primera vegada la Generalitat de l'exposició a l'amiant d'un bomber

La sentència obliga el Govern a aplicar un recàrrec del 40% en l'import de la prestació que rep el bomber

Europa Press
1 min
Un cotxe de bombers

BarcelonaEl jutjat social 13 de Barcelona ha responsabilitzat la direcció general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments de la Generalitat del cas d'un bomber amb incapacitat absoluta per l'exposició a amiant mentre treballava. Segons el Col·lectiu Ronda, aquesta sentència "és la primera que condemna el Govern per incompliment del deure de vetllar, en la seva qualitat d'ocupador, per la seguretat del col·lectiu de bombers davant l'amenaça de l'amiant".

Segons ha informat aquest dijous el Col·lectiu Ronda, la sentència obliga la Generalitat a aplicar un recàrrec del 40% en l'import de la prestació que rep el bomber.

Durant els anys 80, els bombers del Servei de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments de l'Ajuntament de Barcelona incloïen en els seus uniformes elements amb amiant. La sentència considera que la Generalitat hauria d'haver fet reconeixements mèdics davant el perill d'exposar els seus treballadors a l'amiant. També creu que haurien d'haver disposat de mesures de seguretat que no es van adoptar.

L'Institut Nacional de la Seguretat Social va reconèixer el 2007 a aquest bomber la incapacitat permanent en grau d'absoluta com a conseqüència d'una asbestosi d'origen laboral.

stats