SOCIETAT
Societat 02/12/2011

Normalitzada la situació a la Model un cop hi ha accedit el torn de tarda i s'ha dissolt la protesta

Els Mossos han carregat contra els funcionaris per facilitar l'entrada pels canvis de torn

Ara
2 min
Els mossos carreguen contra els funcionaris de presons / EFE

BarcelonaEl Departament de Justícia ha donat per normalitzada la situació a la Model de Barcelona després que hagin pogut accedir dins del centre penitenciari els treballadors del torn de tarda. Posteriorment, s'ha dissols la protesta, on hi havia un fort dispositiu policial.

La conselleria ha assegurat que s'ha viscut una situació delicada i complexa dins del centre després que els treballadors del torn de matí no hagin pogut fer el relleu als del torn de nit com a conseqüència de la protesta. Els interns no han sortit de les seves cel·les en tot el matí, s'han suspès 12 judicis, 28 rodes de reconeixement, dues visites a metges forenses i 42 interns no han pogut sortir de la presó per conducció policial

Càrregues policials

Els Mossos d'Esquadra han carregat cap a les 13:30 hores contra alguns dels 250 funcionaris de presons concentrats des de primera hora d'aquest matí davant la porta de la presó Model de Barcelona, que es trobava fortament custodiada per agents antiavalots.

Segons ha pogut presenciar Efe, els agents han utilitzat les seves porres per dispersar els concentrats davant de la porta de la presó barcelonina, mentre alguns han hagut de ser trets enlaire del lloc.

Un portaveu del departament de Justícia han assenyalat que els manifestants estaven impedint els canvis de torn en no deixar entrar a la presó els treballadors, amb la qual cosa el centre penitenciari "no podia desenvolupar el seu normal funcionament i els interns no podien fer les seves activitats habituals".

El mateix portaveu ha qualificat aquesta actitud d'"una gravetat absolutament injustificada, que posa en risc la seguretat tant dels treballadors com dels interns".

La protesta coincideix amb la tercera reunió de Govern i sindicats per negociar les retallades a la funció pública, amb un gran interrogant: saber quants interins vol acomiadar l'executiu.

"L'únic que volem és mantenir el lloc de treball i sentir que ens fan costat per totes les agressions que es produeixen cada dia al nostre col·lectiu", ha explicat a l'Ara.cat Xavi Martínez, responsable de presons de la UGT.

Els funcionaris de presons són un col·lectiu especialment afectat per les retallades. Segons les dades del sindicat, hi ha 4.000 treballadors penitenciaris a Catalunya que cobren uns 30.000 euros bruts a l'any. Això són uns 1.500 euros nets cada més. "Amb la retallada d'un 25% del sou, passaran a cobrar 400 euros menys al mes. Això no s'ha vist mai a Europa en els últims anys, només a Grècia; i després diuen que som uns privilegiats", ha denunciat Martínez.

Els funcionaris de presons creuen que és bàsic mantenir el personal interí dels centres penitenciaris perquè, si no, s'agreujaria encara més la falta de personal a les presons, algunes d'elles massificades. Segons la UGT, a la Model mateix, per cada galeria de 700 interns només hi treballen 2 funcionaris.

stats