Societat 02/10/2019

Retiren 26 elements del fons marí que malmetien la posidònia a Cadaqués

La recollida s'engloba en una campanya a tot l'Estat

Ara
2 min
Imatge d'algun dels objectes que han retirat del fons marí a Cadaqués

GironaEl Cap de Creus ha sigut l'escenari de la primera recollida de residus de grans dimensions en el fons marí del projecte Libera. En total s'han retirat 26 objectes que pesaven uns 500 kg i es tractava principalment d'elements de fondeig per a embarcacions en desús i també part de barques enfonsades.

El projecte Libera forma part de l'ONG SEO Birdlife i compta amb la col·laboració d'Ecoembes. L'objectiu és alliberar el fons marí de residus per tal de facilitar el creixement de la posidònia. Es tracta d'una planta marina que està protegida internacionalment pel gran valor ambiental que té. És un dels principals productors d'oxigen del fons marí i hi habiten nombroses espècies animals, cosa que la converteix en un element de gran riquesa ambiental.

El projecte també preveu fer altres retirades de residus al cap de Gata i el cap Tiñoso de Múrcia i l'illa de Tabarca, d'Alacant. De tota manera, la recollida del Cap de Creus ha sigut la primera a fer-se de tot el projecte.

Abans de l'extracció dels objectes, l'entitat ha estudiat detingudament els residus que hi havia al fons marí de la zona. Posteriorment, s'ha valorat el tipus d'objecte que era i si es podia integrar o no en un prat de posidònia. A vegades hi ha residus que amb el pas del temps han acabat formant part de les plantacions salvatges de posidònia i retirar-los pot comportar un impacte més gran sobre el creixement de la planta que no pas deixar-los.

La retirada de residus del Cap de Creus ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cadaqués. A més, també ha format part de la campanya ciutadana '1m2 per les platges i els mars', en què la ciutadania els dona dades dels residus que han trobat a sota aigua. Aquestes dades s'analitzen i s'incorporen a la base de dades del ministeri per a la Transició Ecològica.

stats