TAUROMÀQUIA
Societat 13/03/2015

El retorn dels toros, en mans del TC

La llei de patrimoni immaterial està feta a mida perquè l’alt tribunal suspengui l’abolició a Catalunya

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
L’ÚLTIMA CORRIIDA?
 Col·lectius antitaurins ensenyant pancartes contra els toros el dia abans de l’última corrida a la Monumental, el setembre del 2011. El PP va recórrer la llei d’abolició dels toros al TC, que encara no ha emès sentència. Si l’Estat declara els toros Patrimoni Immaterial, el govern central podrà tornar a recórrer la llei catalana i demanar-ne la suspensió.

Madrid“Els toros són cultura des de la devesa fins al ruedo ”, proclamava el ministre d’Educació i Cultura, José Ignació Wert, en la inauguració del primer congrés internacional La tauromàquia com a patrimoni cultural, que es va celebrar a Albacete l’1 de març. L’acompanyava la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, que assegurava: “La tauromàquia pertany al poble espanyol i ha de gaudir del reconeixement cultural i la protecció que li dóna la nostra normativa”. L’objectiu de la cita era doble: donar un cop de força a la tauromàquia en un moment d’hores baixes -el festival taurí només va fer ple en una de les deu corrides programades- i també promocionar l’aposta incansable de Wert perquè els toros siguin declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Des de dimecres el govern de Mariano Rajoy ja és un pas més a prop d’aconseguir aquest objectiu, una de les seves promeses electorals. El PP va aprovar sol al Congrés la llei per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial, que enlloc cita els toros, però que per a la majoria de l’oposició està plagada d’“ombres” per evitar que les autonomies puguin abolir aquesta pràctica, tal com va fer Catalunya el juliol del 2010.

Com pot fer tornar els toros la nova llei?

El govern espanyol ha insistit per activa i per passiva que la norma no lamina competències, però en cap moment ha desmentit que busqui fer tornar els toros arreu de l’Estat. El mecanisme, segons defensa el diputat d’ERC al Congrés Joan Tardà, és crear una norma que xoqui a nivell competencial amb les de les autonomies, que són les que actualment regulen què és Patrimoni Cultural Immaterial. Un mecanisme similar a l’utilitzat amb l’impost català als dipòsits bancaris, quan l’Estat va aprovar una llei per minar la del Govern. D’aquesta manera, haurà de ser en última instància el Tribunal Constitucional (TC) qui decideixi quina llei preval. De fet, en l’article 12 de la nova llei s’especifica que “l’Estat tindrà competències per declarar la protecció i adoptar mesures de salvaguarda respecte dels béns del patrimoni cultural immaterial quan superin l’àmbit territorial d’una comunitat autònoma”.

Per què fins ara el PP no ho ha aconseguit?

El Tribunal Constitucional no tenia arguments, tot i que la llei catalana estava recorreguda pel PP des de l’octubre del 2010 a l’espera de sentència. Ara, un cop el Senat aprovi definitivament la llei, si el govern de Mariano Rajoy té realment intenció de suspendre l’abolició a Catalunya, pot enviar un nou recurs al TC acompanyat d’una petició d’aplicació de l’article 161.2 de la Constitució, que permet la suspensió immediata. “La llei és una nova bala a la recambra”, assenyala Tardà, que afegeix que el PP s’està carregant de raons jurídiques. El 2013 Wert ja ho va provar declarant els toros Bé d’Interès Cultural, però li va acabar sortint el tret per la culata perquè li calia regular-ho com a Patrimoni Cultural Immaterial.

Quina és la finalitat última del ministre Wert?

Que la Unesco declari els toros Bé d’Interès Immaterial. El principal escull no és només convèncer una comunitat internacional cada cop més animalista, sinó sobretot el fet que dins de l’Estat hi hagi territoris que han abolit els toros.

En quin estat està la tauromàquia a Espanya?

Els últims cinc anys, les festes taurines s’han reduït a la meitat i sobreviuen bàsicament a través de subvencions públiques, moltes de les quals europees. Tots els eurodiputats del PP i el PSOE, excepte dues abstencions, van votar a favor de la subvenció anual de 130 milions d’euros a la tauromàquia en els pressupostos del 2015 de la UE. El mes taurí de la festa de San Isidro, a Madrid, va tancar l’any passat amb molts dies buit i la suspensió inèdita d’una corrida.

stats