Societat 25/10/2013

Ribó proposa una "treva hivernal" del pagament de l'aigua i la llum en casos de pobresa energètica

El síndic reclama a les companyies que no interrompin el subministrament energètic a les famílies vulnerables

Europa Press
2 min
Rigau estudiarà amb Ribó el retrocés en l'escola inclusiva apuntat pel Síndic

BarcelonaEl Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha proposat aquest divendres una "treva hivernal" perquè les companyies no interrompin el subministrament energètic –aigua, llum i gas– en els casos de famílies en situació de pobresa energètica. Una circumstància que ratificarien els serveis socials.

El síndic ha fet l'anunci durant la presentació d'un informe aportat al Parlament, les companyies i les entitats socials, amb recomanacions operatives i legislatives, després de constatar que el fenomen de la pobresa energètica ha arribat a ser una "entitat de suficients dimensions" i s'ha accentuat amb la crisi.

Segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) reproduïdes per Ribó, el 2011 hi havia a Catalunya un 26,7% de la població en risc de pobresa o exclusió social, i amb dificultats serioses per pagar les factures o mantenir l'habitatge a una temperatura adequada.

Ribó ha detallat que per establir els casos concrets hauria de tenir-se en compte l'índex de la renda de suficiència, que a Catalunya és de 569,12 euros per persona al mes. I ha proposat que caldria donar resposta als casos que es detectin amb diferents mesures, com bonificacions i fraccionaments de les factures, o bé establint un fons de pobresa energètica, com ha fet Gran Bretanya.

El síndic ha indicat que en les reunions mantingudes amb les companyies energètiques i la conselleria de Benestar Social i Família de la Generalitat per abordar aquestes propostes ha constatat "un clima molt positiu" per actuar en aquesta línia com més aviat millor.

Preu social per al gas

Altres propostes que el síndic ha plantejat a nivell normatiu són que s'estableixi un preu social de la factura del gas butà perquè sigui "al més equitatiu possible", que s'estableixin tarifes d'aigua progressives en funció del consum i que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) assumeixi la gestió del deute del cànon de l'aigua tenint en compte les situacions de pobresa energètica.

A més, ha proposat incloure un mòdul obligatori d'educació en estalvi energètic a l'educació secundària i ha demanat que el llogater d'un habitatge es pugui beneficiar de les bonificacions energètiques tot i que no en sigui el titular, i que es modifiqui la normativa perquè es valorin les despeses de reconnexió en situacions de vulnerabilitat energètica a persones a les quals se'ls ha tallat el subministrament.

stats