Ensenyament
Societat 28/06/2011

Rigau confirma que la major retallada serà a les obres i diu que "s'ha prioritzat el professorat"

El pressupost per a la construcció d'escoles i instituts baixa un 31,5%. Rigau només detalla que dels 54 centres en obres, 28 estaran acabats aquest any

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaLa consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha confirmat avui que la partida que pateix una major retallada en el pressupost del seu departament per aquest 2011 és la inversió en la construcció de centres escolars, que baixa un 31,5%, quan la davallada global en els comptes d'Ensenyament és del 7,4%.

"Ho lamento per les persones que són aquí avui, perquè aquest és el capítol que més baixa, el de les noves escoles, però és que hem prioritzat el professorat", ha afirmat la consellera aquesta tarda, en la seva compareixença a la comissió d'Ensenyament del Parlament, davant de set membres d'una plataforma reivindicativa d'Ampas de Badalona contra la retallada i contra els barracons, que assistia a la sessió.

Rigau ha desgranat el pressupost d'Ensenyament, de 4.894 milions d'euros, dividit per capítols, per constatar que el de les inversions és el que més ha baixat. El capítol de personal (que engloba el 60,5% del total del pressupost) pateix "només la davallada del 5,1%" que correspon, segons la consellera, a la tissorada que ja es va fer al juny de 2010 en els sous dels treballadors públics. Per als més de 70.000 mestres del sistema públic es destinen 2.965,6 milions.

"Mantenim igual aquest capítol perquè la clau de la qualitat del sistema és el professor", ha dit Rigau, que assegura que amb el mateix nombre de mestres, ja que "no s'acomiadarà ningú", es podrà fer front a l'augment d'alumnes de l'any vinent gràcies a "l'hora més de feina que faran tots els professors perquè saben que el país no necessita".

El capítol de les despeses de funcionament dels centres, amb 82,3 milions d'euros, baixa un 5%, tot i que la consellera assegurava que les partides que més ho patiran seran les d'"estudis i dictàmens, publicitat, difusió i campanyes" i en general les de l'administració "més que les dels centres".

L'apartat de les transferències corrents, que inclou els concerts educatius, baixa un 8,5% fins als 1.390 milions. La major part d'aquesta retallada, segons Rigau, ve de "reduir un 4,85%" els sous dels mestres de l'escola concertada, ara que els tribunals permeten aplicar a aquest col·lectiu la retallada de sous públics.

stats