Societat 29/10/2013

Rigau denuncia que la Lomce converteix les comunitats en "delegacions regionals del ministeri"

Considera que la llei Wert modifica el principi de competències compartides en educació per passar a ser "competències repartides"

M. Eugènia Quetglas
2 min

MadridLa consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha denunciat que tal com està redactada actualment la llei de la millora de la qualitat educativa (Lomce) les comunitats autònomes passen a ser “delegacions regionals del ministeri”. En el torn de Catalunya a la comissió general de les comunitats autònomes convocada aquests dimarts al Senat per tractar la qüestió competencial a la llei Wert, Rigau ha denunciat que el ministeri s'ha carregat el principi de competències compartides entre l'Estat i les comunitats, que consagra el Tribunal Constitucional, per passar a ser un model de competències “repartides”.

Per la consellera un dels exemples més sagnants de la falta de respecte competencial és el fet que el PP hagi reduït de tres a dos anys el finançament i el calendari d'aplicació de la futura llei, durant el pas de la llei pel Congrés. Si finalment no es modifica, com ha apuntat aquest migdia el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, durant la tramitació al Senat, s'acabarà fent tot el que vol el ministeri a cada territori, ja que, segons Rigau, a Catalunya es necessiten nou mesos per aprovar el decret d'adaptació de la llei. Si s'ha de fer un cop aprovada no dóna temps a fer-ho per aplicar-ho en el curs 2014-2015. Això es tradueix en el fet que el ministeri controlarà totalment el que s'aprengui a les aules.

La consellera ha insistit que la voluntat de la Generalitat és “defensar l'Estatut i el model lingüístic català”. Rigau ha denunciat que “es posa una multa a Catalunya sense haver tipificat el delicte” mitjançant la disposició addicional 38, que modifica la llei de finançament autonòmic de manera “abusiva” –segons ella– per garantir que el govern català financi l'ensenyament de l'educació en castellà als alumnes que així ho desitgin.

Per Rigau és inadmissible que 26 denúncies modifiquin el criteri defensat per milions d'alumnes. La consellera ha posat en dubte el concepte de dret a tenir un ensenyament exclusiu en castellà esgrimit per Madrid amb el dret proporcional a tenir una educació amb les dues llengües. La consellera considera que el concepte de “proporció raonable” de les dues llengües cooficials que estableix la llei l'ha de determinar la Generalitat.

stats