Societat 24/06/2017

Els riscos de l’operació biquini

Els endocrins recomanen substituir les dietes per perdre pes ràpidament per un canvi d’hàbits

Lara Bonilla
7 min
Un Índex de Massa Corporal saludable no hauria de superar el 25

BarcelonaQuan els dies comencen a fer-se més llargs, la calor estaborneix i comencem a treure’ns roba, més gent s’anima a fer règim per adaptar-se a determinats cànons estètics imposats per la moda i la publicitat. És la dictadura de l’operació biquini. Però com més ràpides són les dietes menys recomanables són, perquè la pèrdua de pes, diuen els endocrins i nutricionistes, és una carrera de fons. “Quan arriba el bon temps a la gent li agafa el neguit per perdre pes malgrat que el missatge que nosaltres donem és que la dieta no es pot canviar en dos dies ni els canvis de pes s’aconsegueixen en dues setmanes”, indica Albert Goday, cap d’endocrinologia de l’Hospital del Mar. És la cultura de la immediatesa. Però les solucions màgiques i ràpides no existeixen i el cos necessita un temps per acceptar els canvis.

Un dels riscos de la pèrdua ràpida de pes és l’anomenat efecte rebot, ja que el pes es torna a recuperar en uns mesos si la dieta no va acompanyada de bons hàbits alimentaris i exercici. Fer dieta un temps per tornar a menjar malament després no serveix de res. L’objectiu ha de ser canalitzar aquesta motivació per enfundar-se en un vestit o tornar a cordar-se els pantalons cap a un canvi d’hàbits efectiu. “L’operació biquini no hauria d’existir”, diu taxativa Rosa Corcoy, directora de la unitat de diabetis del servei d’endocrinologia de l’Hospital de Sant Pau. “El que hauria d’existir és preocupació per tenir hàbits saludables, un pes correcte, menjar bé, fer exercici, deixar de fumar i dormir les hores que toquen”, afegeix aquesta endocrina. L’estiu pot ser l’excusa per posar-s’hi, però no buscant efectes a curt termini. Cal constància. I de dietes miracle, ni una, alerten els endocrins. La dieta de la carxofa, la del cogombre, la dels aliments per colors, per formes... “Tenen mercat. Algunes són frívoles i poden ser anecdòtiques, però en algunes circumstàncies poden causar problemes sobreafegits”, adverteix Goday. Dietes extremes com la dieta Dukan poden fer que es disparin alguns factors de risc cardiovascular com la pressió arterial o el colesterol. “A més, dietes d’excés de carn molt repetides en el temps s’han relacionat amb més risc d’algun tipus de càncer i amb problemes digestius”, afegeix Goday, que també alerta dels riscos de les dietes sense gluten ni lactosa sense que hi hagi problemes mèdics associats.

consells càncer

Igual com no s’han de consumir medicaments sense prescripció mèdica, la primera recomanació si es vol perdre pes és posar-se en mans d’un professional. “Tothom s’atreveix a opinar sobre dietes, hi ha intrusisme i milers d’ofertes per aprimar de procedències diverses i d’evidència dubtosa o nul·la”, denuncia Goday. Amb l’arribada de la calor, les farmàcies també noten un augment de la demanda de complements nutricionals o per perdre pes. “És veritat que cada estiu s’activa la moda dels complements, però cal tenir present que sempre han de ser això, complementaris a un canvi en els hàbits de vida”, diu Anna Bach-Faig, vocal d’alimentació i nutrició del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i professora dels estudis de salut de la UOC. “Si no es modifiquen els hàbits, per molts complements que es prenguin, la dieta no servirà de res, i això és molt important explicar-ho a les persones que van a la farmàcia, els fa replantejar-s’ho -afegeix-. Fer una dieta puntual o utilitzar puntualment complements per perdre pes, sense fer res més, no és efectiu”.

Més consultes de cirurgia

A més, qualsevol dieta ha d’anar acompanyada d’exercici físic. “Si féssim dieta mantinguda i restrictiva durant molt de temps aniríem perdent pes, però no tots els quilos són dolents. El greix més perillós és el que s’acumula a la cintura i s’ha de combinar amb exercici per no perdre teixit muscular”, explica Albert Goday. “I encara que no es baixi de pes, fer exercici és bo per a la salut, no s’ha de mesurar només per la bàscula”, reflexiona Rosa Corcoy. L’exercici, com la dieta, ha de ser personalitzat i adaptat a les necessitats de cadascú. “La persona que té una forma física baixa i vol perdre molts quilos de cara a l’estiu ja va tard. Per a la persona que és més o menys activa i vol perdre 3 o 4 quilos, és assolible”, apunta Robert Herraez, codirector de fitness dels clubs DIR, que assegura que entre maig i juny és quan més clients reben. Per poder constatar resultats, però, calen entre deu i dotze setmanes d’exercici. Però més enllà de l’operació biquini, Herraez opina que “sempre és bon moment per començar a fer exercici i agafar-ne l’hàbit, perquè el canvi més gran és passar de no fer res a fer alguna cosa”.

I el més important és ser regular. “Fer exercici dos o tres cops per setmana seria l’ideal”, diu aquest entrenador. I la durada de la pràctica esportiva dependrà de la intensitat. Com més intens sigui l’exercici, menys temps.

No només els gimnasos i les consultes dels endocrins reben aquests dies un augment de visites. També les consultes de cirurgia estètica. “Hi ha un pic de cirurgia motivat pel fet que ens traiem la roba i ens veiem pitjor, i aquell complex que teníem més o menys controlat de cop sembla més urgent resoldre’l”, argumenta Elena Martí, presidenta de la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica i Reparadora. Martí explica que aquí és on entra el judici del professional, que ha de valorar si és factible fer la intervenció. “Té lògica que, ja que s’ho fan, vulguin fer-ho de cara a l’estiu, però si el postoperatori obliga a protegir-se del sol o a no banyar-se durant unes setmanes, li he d’aconsellar que ho posposi perquè els resultats siguin òptims”, afegeix.

Les cirurgies més demanades són l’augment de pit en les dones i la liposucció en els homes. “Som la cultura de la immediatesa, la gent vol un determinat aspecte físic ràpid, sense sacrifici i a cop de talonari, i es pensa que si s’opera l’endemà estarà perfecte”. La feina del professional és explicar que els resultats requereixen temps. “Potser serà una operació biquini que comencen aquest estiu però que la disfrutaran més l’any que ve”, conclou Elena Martí.

El que s’ha de fer...

1. Consultar l’especialista

Primer cal examinar com mengem i veure què fem bé i què podem millorar. I això molt sovint nosaltres mateixos no som capaços de veure-ho. Per això, s’aconsella posar-se en mans d’un professional que elabori un pla d’acord amb les característiques i rutines del pacient.

2. Menjar sa

Una dieta saludable es tradueix en una alimentació variada que inclou cereals integrals, llegums com a font de proteïna vegetal, fruita i verdura; limitar el consum de sucres i greixos; evitar la carn processada, i limitar la carn vermella, els embotits i els aliments amb un alt contingut de sal. I cal potenciar el consum de peix blau. En resum, menys greix animal i productes preparats. També s’aconsella eliminar les calories buides i les begudes ensucrades, inclosos els sucs naturals. Menjar una poma o una taronja és millor que prendre un suc de taronja i poma. “Les mateixes calories ingerides en forma líquida satisfan menys que sòlides”, explica Rosa Corcoy. I entre hores és millor menjar fruita seca i fruita.

Piràmide de l'alimentació/AGÈNCIA DE SALUT PÚBLICA

3. Fer exercici

Per no perdre teixit muscular, la dieta s’ha de combinar amb exercici físic, que ha d’estar adaptat a les nostres condicions físiques, estatura i pes. Si no es pot fer exercici regular programat, s’ha d’intentar no fer vida sedentària: caminar en lloc d’agafar l’autobús, pujar escales en lloc de l’ascensor o mantenir converses drets en lloc d’asseguts. L’exercici físic sempre serà progressiu, però l’objectiu és moure’s una mica més cada dia. En el cas d’exercici programat, el més important és ser regular. L’ideal és tres cops per setmana, però amb dos ja es nota un canvi substancial. Per perdre pes es recomana combinar el treball cardiovascular amb exercicis de tonificació muscular.

4. Mantenir horaris

Uns hàbits de vida saludables inclouen horaris regulars. Dormir les hores adequades i que el son sigui reparador, i intentar menjar menys a la nit. El principal àpat del dia no ha de ser el sopar a les 11 de la nit.

5. Mida del plat

És important també modificar la mida del plat, que, a vegades, és excessiva, sobretot en determinats grups de població com poden ser les dones a partir de la menopausa, que molts cops tenen problemes de sobrepès. “Les necessitats calòriques en aquesta etapa solen disminuir”, diu Anna Bach-Faig.

...i el que no s’ha de fer

1. Dietes miracle

Es recomana no fer res que suposi un sacrifici inassumible perquè després tindrà un efecte rebot. Amb una dieta dràstica s’aconsegueix un balanç calòric negatiu: es perdrà greix però també massa magra no greixosa, i això és perjudicial per a la salut, indiquen els endocrins. “Si quan perdem pes de manera abrupta perdem massa magra, al cap de pocs mesos cremem menys i això és part de l’efecte rebot”, explica Rosa Corcoy.

2. Complements

Els complements alimentaris no poden substituir un estil de vida saludable ni han de substituir una dieta equilibrada, tot i que en cas de dèficit d’algun nutrient a causa d’una dieta restrictiva poden ser una ajuda. En tot cas, mai ha de superar-se la dosi diària recomanada, ja que un consum excessiu pot provocar efectes perjudicials per a la salut. Per exemple, dosis elevades de vitamina C poden provocar càlculs renals, diarrea, nàusees o gastritis. Anna Bach-Faig recorda que no tots els complements són beneficiosos per a tothom. “És important individualitzar la recomanació” i vigilar possibles interaccions, diu.

3. Exercici intens

No s’aconsella fer esport intens de cop perquè es poden produir lesions. L’activitat física s’ha de fer de manera moderada, regular, progressiva i cadascú en la seva justa mesura. Perdre pes, millorar la condició física i augmentar la massa muscular són les principals demandes en el gimnàs. N’hi ha prou començant amb una activitat física aeròbica reduïda, com caminar entre 30 i 40 minuts diaris.

4. No saltar-se àpats

Un fals mite per perdre pes és el de saltar-se algun àpat amb l’objectiu de perdre més quilos, o creure que els aliments light i integrals aprimen per ells mateixos. Segons una enquesta del Centre d’Investigació sobre Fitoterapia (INFITO), el 15% dels catalans eliminen l’esmorzar o el sopar o certs grups d’aliments. Cal recordar que és convenient fer entre tres i cinc àpats al dia, que l’esmorzar és un àpat decisiu i ha de ser complet i que el dinar i el sopar han de ser àpats complementaris.

5. Càstig

Prendre’s l’operació biquini com un càstig i pensar que per obtenir resultats cal fer una dieta estricta i restrictiva fa fracassar en l’objectiu d’aprimar-se i d’incorporar hàbits de vida saludables, ja que aquesta mena de dietes són difícils de mantenir en el temps.

stats