Societat 19/03/2022

"Els russos que vivim fora no podem callar"

La comunitat russa de Barcelona tem que hi hagi un rebuig a la seva cultura

3 min
Daria, de la comunitat russa a Barcelona, el març del 2022.

BarcelonaEls rus és un poble orgullós. En aquest país, on hi ha 11 franges horàries diferents, s'hi han escrit les composicions de Txaikovski i les obres universals de Tolstoi. També van ser els russos els primers a enviar un home a l'espai i va ser el seu exèrcit qui va esclafar els nazis a la Segona Guerra Mundial en la cruenta batalla de Stalingrad. Bona part de la comunitat russa que viu a Barcelona contempla ara entre decebuda i indignada el boicot que els països occidentals estan exercint contra tot el que estigui relacionat amb ells. Esportistes eliminats, concerts de reputats pianistes suspesos... i fins i tot la Universitat de València aconsellant als estudiants russos que millor que se'n tornin a casa seva. Davant d'aquest escenari, els russos que viuen a Barcelona no se senten gaire còmodes explicant els seus sentiments als periodistes.

"És molt dur per a nosaltres", afirma la treballadora d'una botiga de productes russos de Barcelona. Han retirat la bandera russa que hi havia penjada i als clients ucraïnesos ja no els parlen en rus. "Ara parlem en castellà, ells ho prefereixen", diu trista. Explica també que compartia alguns xats de WhatsApp amb ucraïnesos però que "tots han marxat després de dir coses molt grosses". Té poques esperances que, passi el que passi, les dues comunitats puguin refer vincles: "Costarà oblidar i perdonar. Això és una guerra i hi ha morts", recorda. Al principi de la invasió, algunes persones van entrar a la botiga per increpar-les i ara els Mossos d'Esquadra hi passen cada dia per comprovar que tot està tranquil. Aquests incidents no s'han repetit, però a ella l'han afectat molt i ara, per si de cas, pren precaucions: "Li he dit a la meva filla que ja no podem parlar rus pel carrer quan anem juntes".

La resta de testimonis consultats no han tingut males experiències. Dària Kvasova, a qui no importa que figuri el seu nom (i la seva foto) en aquest article, manté el vincle amb els seus amics ucraïnesos i pel que fa als catalans, només ha rebut "mostres de suport", un fet que agraeix. "Els que vivim fora no podem callar", diu reivindicativa. I afegeix: "Jo ja sé que no puc tornar al meu país fins que canviï el govern". Aclarit aquest punt, Kvasova parla clar: "No tots els russos han envaït Ucraïna però sí que n'hi ha molts que ho defensen. Hi ha gent imperialista que no respecta els països de l'entorn", diu en referència a les exrepúbliques soviètiques. Té poques esperances que el poble rus reaccioni contra el seu mandatari i això la decep: "L'oposició de veritat està fora del país o a la presó. Hi ha poca gent que estigui participant en les protestes... És cert que et poden posar a la presó i pots perdre la feina, però hi ha imatges de pobles on els ucraïnesos s'estan posant davant dels tancs i nosaltres som incapaços de fer-ho a Rússia". Tot i no haver sentit mai russofòbia, tem que aquesta invasió pugui acabar provocant "perjudicis contra la cultura russa; com si Tolstoi hagués participat en aquesta idea de la gran Rússia".

"Soc patriota anti-Putin"

Ivan Pustovalov s'ha traslladat aquests dies a Barcelona i coneix prou bé l'estat espanyol. "Hi ha una petita comunitat russa a Madrid i després n'hi ha també a la Costa del Sol i Màlaga. I després hi ha la de Barcelona, on hi ha molts activistes. No sé què té Barcelona", diu amb un somriure. Pustovalov és activista, defensor de l'opositor empresonat Aleksei Navalni, i va entendre que era millor no tornar a Rússia després de veure el seu nom estampat en un diari que suggeria modificar les lleis per evitar que la diàspora russa pogués expressar segons quines opinions des de l'estranger. Pustovalov, que forma part de Russia Tomorrow, tampoc es mossega la llengua: "El govern de Putin ja era abans una dictadura, però podies manifestar-te, hi havia xarxes socials, diferents opinions... ara ja no. Tornem a ser un país estalinista", diu. Com els altres testimonis, demana a Europa que faciliti també la migració russa i destaca que ja hi ha molta gent que està abandonant el país.

Tot i el conflicte, Pustovalov no vol renunciar a la seva pàtria. "Jo soc un patriota i estic orgullós del meu país. No puc dir que he deixat de ser rus! He d'explicar que hi ha un altre país. Soc patriota anti-Putin. Els traïdors són ell i els seus col·laboradors", escup. I tampoc creu que les ganes de grandesa de Vladímir Putin puguin embrutar l'herència de Tolstoi, Txaikovski o Gagarin. "Tinc confiança en els caps de les persones".

Des de la Casa Russa de Barcelona, una fundació cultural al cor de la ciutat, prefereixen no parlar de política. "Som una institució cultural, no entenc per què cal un posicionament polític", diuen fonts del centre. I sobre el risc que es qüestioni la cultura russa, responen sense embuts: "Si deixen de llegir la literatura russa, serà el seu problema. Són ells els que hi perdran".

stats