Societat 30/11/2012

Els detinguts en l'operació Mercuri comencen a declarar davant el jutge

Els 26 imputats ho començaran a fer dissabte, entre els quals hi ha l'alcalde Bustos

Laura Díaz-roig / Acn
2 min
Una furgoneta amb detinguts arriba als jutjats de Sabadell / ACN

SabadellHan començat a declarar els detinguts en l'operació contra la corrupció urbanística a Sabadell que esquitxa polítics i empresaris. Les 12 declaracions s'allargaran tot el dia i de moment ja han arribat al jutjat de Sabadell els empresaris que compareixeran al matí. El jutge ha deixat per al final els acusats que suposadament tenien més pes dins la trama. Un dels últims a comparèixer serà Jordi Soriano, l'exregidor del PP, que suposadament coneixia bona part dels empresaris i era qui els posava en contacte amb l'Ajuntament de Sabadell.

El fiscal anticorrupció Fernando Bermejo assistirà a les vistes i podria anar demanant la llibertat o la presó provisional a mesura que vagin declarant. No obstant això, es preveu que per als que demani presó es faci una vista ràpida al final del dia. Serà llavors quan el jutge instructor decidirà si ordena presó o no per a alguns dels empresaris.

Santiago Parra, advocat de dos dels empresaris detinguts, ha explicat que els seus clients tenen reconegut prestigi en el sector de la construcció i han fet obres públiques a Sabadell. Tot i així, ha dit que no sap de què se'ls acusa, en concret, ha negat que paguessin cap tipus de comissió per aconseguir l'adjudicació d'obres i ha opinat que tot el cas acabarà en no res.

Avui declaren els detinguts i demà dissabte començaran a declarar davant el jutge els 26 imputats, entre els quals hi ha l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, que declararà al matí. De l'Ajuntament de Sabadell també hi ha imputats tres regidors, tres càrrecs de confiança, el cap de la policia local i una funcionària d'Urbanisme. També està imputada l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez, també del PSC. El secretari d'Organització del PSC, Daniel Fernández, també imputat, no declara aquest dissabte per la seva condició d'aforat, com a diputat al Congrés. El cas el portarà el Tribunal Suprem.

Des de dimarts, dia en què es van produir els escorcolls per part dels Mossos d'Esquadra en una operació dirigida pel jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell i per la Fiscalia Anticorrupció de Catalunya, la policia catalana ha estat analitzant la documentació que es van endur dels diferents registres.

Segons la Fiscalia Anticorrupció, la trama organitzada a l'Ajuntament de Sabadell exigia un mínim de 120.000 euros als empresaris per tenir avantatge en la contractació pública –fons que es repartien entre polítics i funcionaris– i un 3% del total del pressupost de l'obra un cop s'havia acabat.

stats