Societat 04/02/2020

La Sagrada Família al·lega motius de seguretat per fer fora el cau que té el local al temple

La Basílica es compromet a ajudar en la mudança i condicionament del nou espai, encara inexistent

Laia Vicens
2 min
Col·loquen una creu de 7,5 metres i 18 tones al pòrtic de la Sagrada Família

BarcelonaLa Sagrada Família atribueix a "raons constructives i de seguretat" l'expulsió de l'Agrupament Escolta Antoni Gaudí, que fa 64 anys que té un local al recinte. Fa uns dies, el cau va denunciar que als responsables del temple els "importa un rave la riquesa cultural i social" que aporta l'entitat i van alertar que ja se'ls ha comunicat que han d'abandonar el local abans de l'estiu. Els portaveus del cau hi veien dos motius: d'una banda, que no reporten beneficis econòmics als gestors de la Sagrada Família i, de l'altra, que el cau és laic. La versió de la Sagrada Família ha arribat aquest dimarts i nega els arguments dels joves. Segons fonts del temple consultades per l'ARA, fa més de 40 anys que se sabia que caldria enderrocar els espais de l'agrupament escolta i els monitors i monitores actuals en van ser informats "formalment fa més d'un any", en una reunió el 19 de gener de l'any passat.

Segons diuen les mateixes fonts, a principis dels 80 l'arquitecte Jordi Bonet ja va avisar que arribaria un moment en què seria necessari enderrocar tant les dependències ocupades pel cau com l'habitatge del rector de la parròquia –el mossèn ja no hi viu i s'ha desplaçat a un pis prop de la Basílica–. "La decisió és històricament coneguda i no correspon a motius econòmics sinó a raons constructives i de seguretat", afirmen les fonts. En relació als motius econòmics i religiosos que hi veuen els joves, fonts del temple recorden que des de la Sagrada Família han finançat obres de millora dels espais del cau "sense tenir en compte que des de l’any 1979 els monitors i monitores de l'agrupament van decidir deixar de formar part de la delegació diocesana d'escoltisme".

Els joves demanen allargar el termini fins que trobin un nou espai, però a la Sagrada Família insisteix en el termini que els va donar ara fa un any i mig. Per ara, l'Ajuntament de Barcelona els ha proposat integrar-se a la Fàbrica del Sucre, a la plaça de les Glòries, un recinte que encara no està en marxa. Fonts del districte de l'Eixample han dit a l'ARA que "s'està treballant amb la voluntat de trobar una solució que sigui satisfactòria per ambdues parts". L'objectiu és trobar una alternativa per evitar que quan el proper estiu, "uns dies després de la tornada de les colònies", la Sagrada Família els faci fora, els monitors i monitores i els 120 infants tinguin un local on anar. El temple s'ofereix, això sí, a ajudar l'agrupament escolta en el trasllat al nou espai, finançant-los la logística de la mudança i el condicionament del nou lloc.

Els espais que ara ocupa l'agrupament escolta van ser les dependències on va viure i treballar Antoni Gaudí. Per això, la Junta d'Obres té previst construir-hi un espai en memòria de l'arquitecte que reprodueixi com va viure i treballar.

stats