JUSTÍCIA
Societat 27/05/2015

El jutge ordena a Salut atendre els interns del CIE sense targeta

També autoritza que puguin tenir rellotges i mòbils a les cel·les

Elisabet Escriche
2 min
Els interns del CIE mostren les seves ferides durant la visita d’un membre del govern espanyol el 2012.

BarcelonaDesprés de diverses visites al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca, el magistrat del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona va donar ahir un toc d’alerta i va ordenar a través d’una interlocutòria que es millorin les condicions del centre. Entre les peticions del jutge hi ha que el departament de Salut també atengui els interns que no tinguin targeta sanitària. “Les autoritats sanitàries tenen l’obligació de realitzar les proves i els tractaments mèdics que prescrigui el metge del CIE, encara que l’intern no tingui la targeta sanitària”, deixa clar la decisió judicial.

Alhora, el magistrat Joaquin Aguirre reclama que els reclusos puguin utilitzar a l’interior del centre, i en qualsevol hora del dia, telèfons mòbils. Els aparells, però, no han de tenir accés a internet ni han de poder enviar missatges amb fotografies. “En cap moment es menciona en el reglament del centre que el dret a les comunicacions telefòniques estigui restringit d’alguna manera”, remarca la interlocutòria. En la mateixa línia, el jutge adverteix que el nombre de telèfons públics és “escàs” i veu “convenient” que s’ampliï per evitar que es formin cues.

Una altra mesura és prohibir que es retirin els rellotges i els objectes personals dels interns quan entren al CIE. El jutge deixa clar que “no hi ha cap motiu” per fer-ho, excepte si suposen un risc per a la pròpia seguretat dels reclusos, cosa que amb un rellotge de polsera “no passa”. També obliga a posar rellotges de paret a les zones comunes del CIE per evitar que els interns perdin la noció del temps. I emplaça la direcció del CIE a remodelar un mòdul per acollir les cel·les de seguretat, ja que les actuals s’ubiquen en un lloc “excessivament transitat i exposat”. A més a més, segons la interlocutòria del jutge, no disposen de llum natural.

Els interns s’han de poder dutxar

El jutge demana que no s’esgoti la capacitat màxima de les cel·les i que els reclusos es reparteixin en el màxim nombre possible, ja que “es redueix el nivell de conflictivitat interna”. Les cel·les estan preparades per acollir sis persones cada una, però actualment hi ha dos mòduls buits. També demana evitar posar límits de temps a la dutxa per cada jove, ja que això “origina problemes” i pot portar algun reclús a no dutxar-se, “un efecte col·lateral absolutament pervers”. Finalment, requereix al director del CIE que es col·loquin sanitaris a l’interior dels dormitoris i que faci saber a la justícia quin és l’estat en què es troba la instal·lació del sistema de traducció als idiomes que menys es parlen al centre. Aquests requeriments judicials arriben poc després que el Consell d’Europa alertés que les condicions dels interns del CIE de Barcelona i de Madrid són “inapropiades”, i que critiqués les vexacions físiques i psíquiques a què la policia sotmetia els interns.

stats