Societat 13/11/2018

Salut subvencionarà els dispositius de control de glucosa als menors

Unes 600.000 persones tenen diabetis a Catalunya segons el departament de Salut

Ara
2 min
L’OMS assegura que la diabetis constituirà una  de les epidèmies d’aquest segle XXI

BarcelonaEl departament de Salut de la Generalitat ha anunciat avui que ampliarà el finançament dels dispositius de control de la glucosa a tots els menors de 18 anys amb diabetis tipus 1. Així, els joves d'entre 7 i 18 anys s'incorporen a la població amb accés a aquests dispositius que monitoritzen la glucosa.

El Protocol d'Accés a la Monitorització Contínua de la Glucosa, iniciat el juliol passat, comprenia fins ara la població de risc: els menors de 7 anys, que no expressen bé els símptomes de la hipoglucèmia; les embarassades, que necessiten un control més estricte; i els pacients que, portant una bomba d'insulina, presentin hipoglucèmia de manera inadvertida o repetida. Els dispositius són prescrits en la consulta ordinària i permeten mesurar la presència en temps real d'aquesta substància en el teixit intersticial.

A més, en el marc del Dia Mundial de la Diabetis, celebrat el 14 de novembre, el departament de Salut ha publicat noves dades sobre la incidència d'aquesta malaltia metabòlica a Catalunya. Segons els informes de CatSalut, cada any es diagnostiquen uns 700 casos nous de diabetis tipus 1 a Catalunya, un 75% dels quals es troben abans dels 30 anys.

Els dos nous estudis, que analitzen les xifres de persones ateses per la sanitat pública catalana, també conclouen que un 20% més de risc de patir diabetis que les dones. A més, segons CatSalut, la taxa d'incidència augmenta a mesura que disminueix el nivell de renda. En aquest sentit, destaca que hi ha el doble de nous casos en el grup de renda molt baixa comparat amb els de renda alta. Les dades també mostren que les dones tenen més comorbiditat que els homes amb diabetis.

En total, prop d'un 8% de la població de 15 anys i més, unes 600.000 persones, tenen diabetis a Catalunya, segons l’Enquesta de Salut de Catalunya del 2017. D'entre aquestes 600.000 persones, un 65% són, a més, hipertenses, el 49,4% presenten excés de pes i un 13% són fumadores.

Precisament, aquest 14 de novembre es commemora el Dia Mundial de la Diabetis sota el lema "Diabetis i família" per "conscienciar de la importància de promoure a la llar un estil de vida saludable i la importància de l'autocura", explica el departament de Salut en una nota de premsa.

stats