Salut Mental

300 trucades al dia que salven vides: així funcionen les línies per prevenir el suïcidi

Continua sent la primera causa no natural de mort, i unes 220 persones intenten treure's la vida cada dia

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Les trucades

BarcelonaPrevenir el suïcidi, la primera causa de mort no natural del país sobretot entre els joves, és una prioritat de salut pública. El telèfon 024 creat per evitar suïcidis atén unes 300 trucades al dia i ha donat resposta a un total de 34.000 trucades en els quatre mesos que fa que està en funcionament a Espanya. Cada trucada d'auxili és una persona amb una història al darrere. De totes les atencions, unes 1.500 persones han acabat derivant-se als serveis d'emergència, i s'han identificat 585 casos en què el suïcidi estava en curs durant la trucada.

La resposta dels professionals a l'altra banda del telèfon és crucial quan es detecta que en una trucada hi ha un risc imminent d'autolesió. "El més important és saber qui és la personal i on és físicament per poder activar l'ambulància", explica la presidenta de la secció d'emergències del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Anna Romeu. Afegeix que a vegades les persones es posen en contacte amb familiars i amics per acomiadar-se i que en aquests moments, tot i que el primer impuls és intentar que no ho facin, el més crucial és "saber on són i trucar al 112".

Aquests casos d'alt risc són dels més habituals que es troben els serveis d'emergències i prevenció, casos en què l'acció ja està en curs o ja tenen pensat i dissenyat com fer-ho. "Truquen en un últim crit d'ajuda", assegura la psicòloga. L'altre cas que més es detecta són persones que "tenen experiència, perquè han tingut intents previs, i no s'hi volen tornar a trobar". En aquests casos, el protocol encara veu marge per posar-los en contacte amb els serveis professionals pertinents i procurar l'ajuda que necessiten segons la casuística. Per això, subratlla Romeu, aquesta primera identificació de què està passant realment a l'altra banda de la línia és molt important per triar el protocol que cal activar.

A Espanya cada dia se suïciden 11 persones i unes 220 ho intenten. A Catalunya, a l'any, unes 500 persones se suïciden. Per cada una d'elles, almenys hi ha sis vides més que es veuen directament afectades. Per això el telèfon 024 no només atén les persones que volen llevar-se la vida, sinó també els familiars i persones de l'entorn. "Normalment són pares, amics o parelles que han detectat que algú pròxim té ideacions d'autolesió", confirma Romeu, que remarca que és important "no donar massa responsabilitat" a aquestes persones pròximes. L'entorn no pot fer-se càrrec de vigilar constantment algú, perquè, com explica la psicòloga d'emergències, tampoc seria efectiu. "A part que és impossible estar tot el dia controlant una persona, si aquesta està en un punt avançat trobarà la manera de fer-ho", conclou. Així doncs, la recomanació per a aquestes persones que pateixen per algú pròxim és que trobin els professionals més pròxim i intentin "posar la persona en contacte amb la xarxa de professionals adequada".

La gent gran no truca per falta de recursos

Els casos de suïcidi i intents de fer-ho han augmentat en els últims anys, sobretot des de la pandèmia. La salut mental està a l'ordre del dia i el 061, el telèfon del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) de Catalunya que té un servei especial per atendre aquests casos, rep ara quatre vegades més casos d'intent de suïcidi que fa quatre anys: si el 2019 arribaven al 061 unes 39 trucades per temptatives i autolesions a la setmana, ara la xifra s'ha elevat a 173. El 2021 més de 6.000 persones van trucar al SEM amb alguna ideació suïcida.

"La majoria de les persones que truquen són joves, però és una dada esbiaixada", afirma Romeu. "Les persones grans no truquen", però no perquè no se suïcidin, sinó perquè "no tenen els recursos per fer-ho, potser la persona està sola, pateix una malaltia terminal o es troba en una situació d'abandonament", apunta encara l'experta. Per contra, la gent més jove entén més la tecnologia i té més informació sobre els recursos que hi ha, i també té més facilitat per utilitzar-los.

Tant el 024 com el 061 –d'àmbit català– són línies que estan en funcionament les 24 hores del dia, els set dies a la setmana, durant tot l'any. Són gratuïtes, immediates i confidencials, i la clau és que les atenen experts. Les dades de la Línia d'Atenció a la Conducta Suïcida creada el 10 de maig passat pel ministeri de Sanitat i dins del Pla d'Acció de Salut Mental 2022-2024 posen de manifest la necessitat de fer front a una realitat que, tot i els avenços per reduir-ne l'estigma, continua sent invisibilitzada.

Tots els serveis de línies d'atenció telefònica estan vinculats i comparteixen informacions per poder dirigir els casos on sigui més pertinent. Així, tant el 024 com el 061, el Telèfon de l'Esperança i les diferents iniciatives impulsades per entitats i associacions estan en contacte per aconseguir de la manera més eficaç possible l'objectiu final: prevenir i evitar el suïcidi.

stats