Salut

Barcelona es converteix en la capital mundial dels hospitals

Aquest congrés internacional sobre salut és el primer que es fa des que va esclatar la pandèmia

G.G.G.
2 min
Imatge de l'acte inaugural del 44è Congrés Mundial d'Hospitals.

BarcelonaUn any més tard del que s'esperava a causa d'una pandèmia que ha dinamitat els sistemes sanitaris de tot el món i que ha vetat durant mesos la mobilitat entre països, Barcelona és aquesta setmana la capital mundial dels hospitals. Durant quatre dies, Catalunya acollirà el 44è Congrés Mundial d'Hospitals al Palau de Congressos de Barcelona, la primera gran convenció dedicada a la salut que s’organitza des que va esclatar la crisi del coronavirus. L'esdeveniment funcionarà com un punt de trobada per experts i autoritats d’arreu del món per compartir experiències davant l'emergència sanitària i per debatre les prioritats en el procés de transformació i adaptació del sistema hospitalari a les necessitats de la població. El congrés està organitzat per la International Hospital Federation (IHF) i la Unió Catalana d’Hospitals (La Unió) i estava previst per a l'any passat, abans que la pandèmia obligués a cancel·lar-lo.

"Un any i nou mesos després del primer cas detectat a Europa, hem hagut d'aprendre moltes lliçons que ja no podem deixar passar", ha afirmat aquest dimarts el director regional per a Europa de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Hans Kluge, en una curta intervenció que ha servit per donar el tret de sortida al congrés. Kluge ha destacat que el covid ha forçat el món sanitari a replantejar escenaris que durant anys s'havien anat posposant, com ara l'impuls de la telemedicina, i ha indicat que ja no hi ha marge per dubtar de la necessitat que els sistemes sanitaris siguin integrals; és a dir, que perquè els hospitals puguin treballar com cal s'han d'enfortir l'atenció primària i els serveis socials amb inversió.

Kluge també ha volgut insistir en l'avís que l'OMS ja fa dies que subratlla, i ha recordat que Europa afronta un "hivern dur" a causa del repunt de la pandèmia en alguns països.

En l'acte de presentació també han volgut intervenir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. "És tot un honor que la capital catalana aculli el primer congrés de salut al món des del covid. El nostre sistema sanitari ha estat a l'altura de les circumstàncies, i aprofito per agrair-ho als professionals que ho han fet possible", ha valorat en un vídeo Aragonès, que no ha pogut participar en l'esdeveniment perquè coincidia amb l'aprovació dels pressupostos per al 2022. En aquesta mateixa línia s'ha expressat Colau, que sí que ha presidit l'acte i que s'ha referit al congrés com una “oportunitat magnífica” per a la ciutat i per projectar al món el sistema sanitari català. També ha destacat que és "simbòlic" que un dels primers congressos presencials que se celebren a la ciutat després del covid sigui precisament sobre hospitals i salut.

stats