Salut

La por a la colonoscòpia frena la detecció precoç del càncer colorectal

El cribatge català s'estanca en el 46,5% de participació

3 min
Després de sis anys sense actualitzar les estadístiques, aquest és el primer recurs global disponible sobre l'impacte del càncer.

BarcelonaMenys de la meitat (46,5%) dels catalans d'entre 50 i 69 anys que són cridats a fer-se les proves de detecció precoç del càncer colorectal participen en el cribatge, malgrat que és senzill i permet guanyar temps a la malaltia. El càncer de còlon i recte és un dels tumors més freqüents tant en homes com en dones: només l'any passat se'n van diagnosticar prop de 7.000 casos a Catalunya. Ara bé, la xifra encara podria ser superior, sobretot en pacients en les fases més primerenques del càncer –quan encara no es manifesten símptomes i els tractaments són més efectius–, si augmentés la participació en el programa de cribatge. Segons les autoritats sanitàries, aquesta eina permet reduir un 30% la mortalitat, però, ara per ara, la participació es manté estancada en el mínim recomanat per Europa (45%). Els experts admeten no saber-ne els motius del cert, però addueixen dos obstacles principals: la por i les barreres culturals.

“La detecció precoç de càncer de còlon i recte evita el càncer i salva vides, però la gent no hi participa. La incidència i la mortalitat per aquest tumor disminuirien molt si tothom hi participés”, assegura a l'ARA la cap de la Unitat de Cribratge de Càncer de l'ICO, Gemma Binefa. Les persones amb un risc potencial –el factor de risc principal és l'edat– reben una carta a casa seva o un SMS per animar-los a participar en el cribatge. Al missatge s'adjunta una llista de les farmàcies on poden recollir el kit per fer-se la prova a casa. El sistema és senzill: cal recollir una mostra de femta amb el bastonet, guardar-la en un tub i tornar-la a algun dels centres de la llista perquè en facin l'anàlisi, que determinarà si hi ha senyals que poden causar un càncer (lesions precancerígenes) o si ja hi ha un diagnòstic positiu. Si el resultat és negatiu, és important participar-hi cada dos anys per assegurar igualment que no hi ha hagut una progressió a tumor. 

La pregunta, doncs, és clara: si els experts recomanen aquesta estratègia, per què no hi participa la gent? Binefa apunta cap a la por d'un diagnòstic positiu o la indicació de fer-se una colonoscòpia, que és un examen en què s'introdueix una sonda amb una càmera per observar l'interior de l'intestí gros i el recte per detectar els senyals de càncer o altres malalties. És una intervenció segura i poc invasiva, però que pot generar incomoditat a qui se la fa o atemorir-lo abans de temps pels resultats. Segons els experts, només un 4% del total de participants en les proves de detecció acaben fent-se la colonoscòpia. Una altra de les barreres són les diferències culturals o idiomàtiques, que fan que iniciatives com la crida activa no arribin a tothom que caldria.

Amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Còlon, que es commemora cada 31 de març, el ministeri de Sanitat va anunciar divendres passat que ampliaria el programa de cribatge del càncer colorectal fins als 74 anys, i ara cada comunitat autònoma ha de decidir com i quan ho fa. Catalunya està per sobre de l'estàndard europeu, que diu que hi ha de participar, com a mínim, un 45% de la població diana. Ara bé, les autoritats volen arribar a més gent per continuar reduint la incidència d'aquesta malaltia encara letal.

Nous tests

Ara l'empresa biotecnològica catalana GoodGut, que forma part del grup Hipra, ha elaborat un test que es basa en marcadors bacterians fecals i complementa l'actual test de sang oculta en femta. Segons un estudi de la companyia, "redueix un 20% els falsos positius". La prova s'ha assajat en 2.481 adults de més de 55 anys amb el Centre Alemany d'Investigació Oncològica.

Segons la directora de l'empresa catalana, Mariona Serra, els resultats obtinguts demostren que la incorporació del test "milloraria l'especificitat en el cribatge de la malaltia i incrementaria l'eficiència en la gestió dels recursos assistencials i econòmics". Tot plegat contribuiria a optimitzar més els recursos disponibles al sistema de salut perquè reduiria el nombre de colonoscòpies innecessàries i evitaria la incomoditat de sotmetre-s'hi. L'estudi ha comptat amb finançament del ministeri de Ciència i Innovació.

Hi ha moltes iniciatives per desenvolupar noves eines de detecció precoç del càncer colorectal que complementin o millorin la prova de sang oculta en femta i, sobretot, que animin la població a participar en els cribatges. El gener passat, l'Hospital del Mar de Barcelona va validar el primer test que funciona amb mostres de sang amb un "rendiment comparable" a la prova tradicional: té una sensibilitat superior al 90% quan es tracta d'identificar tumors i del 23% pel que fa a lesions prèvies a l'aparició dels tumors, que solen ser difícils de detectar.

stats