Majors de 80 i residències, els primers a rebre la quarta dosi des del 26 de setembre

Salut vacunarà als 65 i als 80 anys de l'herpes zòster, a més dels nois de sisè de primària de papil·loma

3 min
Ciutadans esperant per ser vacunats i sortint de ser vacunats al recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau

BarcelonaJa hi ha data per a la quarta dosi contra el coronavirus. La punxada de reforç es començarà a administrar a partir de dilluns 26 de setembre als majors de 80 anys i a les residències, segons han acordat el ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes a la Comissió de Salut Pública d'aquest dijous. Aquest cop es faran servir les dosis reformulades de Pfizer i Moderna, que estan adaptades a la variant que circula majoritàriament, l'òmicron, de cara a protegir la població més vulnerable d'una potencial onada a la tardor. Sanitat ha confirmat que aquest divendres arribaran a Espanya la primera tongada de les 10 milions de dosis comprades.

La mateixa comissió ha acordat que la campanya de la vacunació de la grip arrenqui a partir del 17 d'octubre "depenent de la disponibilitat i les circumstàncies epidemiològiques de les diferents comunitats i ciutats autònomes". Així, de moment, la vacunació anticovid s'avança a la de la grip en les edats més avançades però, seguint el calendari fixat per Sanitat, en la població de més de 60 anys (el següent grup prioritzat) totes dues campanyes podrien coincidir en el temps i funcionar en paral·lel. El departament de Salut vol repetir l'estratègia oportunista de l'any passat i vacunar alhora de covid i de grip els més grans de 60 anys. És a dir, aprofitar una mateixa cita per posar les dues dosis.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha confirmat que Catalunya havia demanat a la Comissió que les dues campanyes coincidissin en el temps. "Volem la vacunació conjunta per fer una actuació com més eficient millor per al sistema sanitari", ha explicat. Entre governs autonòmics hi havia diversitat d'opinions. Per exemple, mentre Galícia i Múrcia s'alineaven amb la petició catalana, la Comunitat de Madrid ja havia informat que la vacunació antigripal arrencaria el 17 d'octubre independentment de la decisió de Sanitat sobre la campanya anticovid.

34 milions en vacunes

El Govern ha actualitzat el calendari de vacunacions sistemàtiques –les vacunacions recomanades a cada franja d'edat en el moment més adequat– i, a partir d'aquest any, les persones de 65 i de 80 anys rebran la nova vacuna contra l'herpes zòster, coneguda popularment com a brià (o culebrilla, en castellà). Aquesta malaltia és causada pel mateix virus de la varicel·la, pot afectar els nervis i causar molt de dolor i dependència en la meitat de les persones de 85 anys. Salut n'ha comprat 130.000 dosis per 17 milions d'euros i les autoritats sanitàries defensen que, tot i el preu elevat, s'ha demostrat que és "molt efectiva". "El cost és molt menor que el benefici que genera", ha subratllat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. La vacuna consta de dues dosis que es poden administrar tant a persones que han passat el virus de la varicel·la com les que no, així com les que no ho saben.

Segons ha explicat el cap de secció de malalties autoimmunes sistèmiques del servei de medicina interna de l'Hospital de la Vall d'Hebron, Albert Selva, l'herpes zòster sorgeix a partir del virus de la varicel·la, que es manté "adormit i enganxat" als ganglis nerviosos fins que una davallada immunitària, sovint agreujada per l'edat, fa que s'activi. "Com que pot afectar qualsevol nervi, pot causar ceguesa, paràlisi facial o pèrdua auditiva. Els costos en gent gran són molt elevats", ha dit en roda de premsa. L'herpes zòster es manifesta en forma d'erupció localitzada, amb vesícules envermellides que causen una picor intensa i una sensació de cremada, i s'estenen del tronc a la cara.

Cada any les vacunes eviten prop de 34.000 casos de malalties com la diftèria, la tos ferina i el xarampió. A la incorporació de la vacuna de l'herpes zòster se'n sumen dues que ja s'havien anunciat recentment. D'una banda, la vacunació contra el virus del papil·loma humà en nois d'11 a 12 anys, a sisè de primària. Salut n'ha comprat 67.000 dosis i Catalunya és la primera comunitat que iniciarà la campanya. D'altra banda, la substitució de l'actual vacuna contra el pneumococ per una de millorada que també s'injectarà a les persones de 65 anys. En aquest cas, se n'han adquirit 80.000 dosis.

stats