Pandèmia

La Comissió de Salut Pública revisa els llindars de risc i estudia que els bars tanquin a les 23 h

Els tècnics plantegen una nova escala que ja situaria Espanya en un nivell de risc mitjà pel covid

Ara
2 min
Els bars i restaurants no podran servir sopars.

BarcelonaLa Comissió de Salut Pública –on hi ha representades les comunitats autònomes i el ministeri de Sanitat– ha apujat els llindars de risc de contagi del covid-19 i té sobre la taula la possibilitat de recomanar que, basant-se en aquesta nova escala, la restauració torni a tancar a les 23 h i l'oci nocturn a la 1. Els tècnics encara no han pres una decisió definitiva sobre el nou document que proposa augmentar aquests llindars de risc, tal com demanen algunes comunitats autònomes, segons ha publicat La Vanguardia i han confirmat fonts del ministeri de Sanitat. "S'ha aprovat el nou semàfor sense cap mesura nova", ha apuntat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, en roda de premsa aquest dimarts a la tarda.

Amb l'anomenat nou semàfor que actualitza els indicadors de risc, s'eleva el risc baix de 50 a 100 casos per cada 100.000 habitants, el risc mitjà de 100 a 300, el risc alt de 300 a 500 i el risc extrem a més de 500 casos. D'aquesta manera, Espanya quedaria ara en un nivell de risc mitjà amb les actuals xifres d'incidència, que es mouen entre els 100 i els 300 casos per cada 100.000 habitants segons el territori. De moment no s'ha fet cap canvi en les mesures que acompanyen els indicadors de risc i, per tant, ara per ara no es proposaria avançar el tancament d'activitats com bars, restaurants i discoteques. Amb els barems actuals, la situació de la pandèmia a l'Estat es considera de risc baix.

"No són tan importants les mesures dissuasives, sinó la prevenció i la vacunació. Avançar en allò que sabem que ha funcionat", ha defensat Darias, que ha destacat "l'altíssim consens" amb què s'ha aprovat la nova taula d'indicadors. "Les mesures estan establertes", ha insistit la ministra, que ha recordat que passen per "la ventilació i l'ús de mascaretes" en espais interiors. Segons han explicat les mateixes fonts, la proposta l'han elaborat tècnics de la Comissió de Salut Pública perquè algunes comunitats han demanat restriccions en aquesta línia. En tot cas, matisen, el document d'actuacions de resposta coordinada recull recomanacions que els governs autonòmics poden aplicar, o no, als seus territoris.

La decisió arriba en ple debat sobre l'aplicació del certificat covid en diferents territoris, entre els quals Catalunya. La Generalitat debat si estén l'ús del certificat a la restauració com un primer pas per mirar d'aturar l'augment dels contagis de les últimes setmanes i incentivar les taxes de vacunació, que freguen el 75%. Darias, en aquest sentit, no ha aportat cap novetat i ha deixat en mans dels tribunals la possible viabilitat.

Incidència entre vacunats i no vacunats

El ministeri de Sanitat també ha acordat incloure una nova variable als informes sobre el coronavirus. A partir d'aquesta setmana es distingirà la incidència de casos entre les persones vacunades i les que no. "És fonamental posar en valor l'efecte que tenen les vacunes en relació amb el risc d'infecció greu o de mort", ha defensat la secretària d'estat de Sanitat, Silvia Calzón. Segons les dades de les últimes vuit setmanes, fins al 14 de novembre, ha destacat que entre les persones de 60 a 80 anys, el risc d'infecció es redueix fins a vuit vegades entre les persones vacunades; en canvi, les persones no vacunades tenen un risc 18 vegades més alt d'hospitalització i fins a 25 vegades més de morir.

stats