Coronavirus

Familiars i residències demanen que també els treballadors hagin de tenir el passaport covid

Creix la taxa de vacunació entre les plantilles dels geriàtrics i ja se situa en el 93%

M.R.C.
2 min
Una usuària tornant a la residència després d'un petit passeig.

Passaport covid per a visitants però també per als professionals que treballen a les residències. Familiars i la gran patronal dels geriàtrics coincideixen a donar la benvinguda a la voluntat del Govern de fer obligatori el certificat QR, que acredita que s'està correctament vacunat, però reclamen que també ho sigui per a les plantilles. L'última paraula la tindrà el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que s'haurà de pronunciar sobre si avala o no la mesura amb què la Generalitat pretén protegir els centres d'eventuals restriccions.

Les patronals de les residències ja feia mesos que reclamaven estendre el certificat per accedir als seus centres per "anticipar-se" a futures restriccions en cas que les dades epidemiològiques empitjorin, subratlla Montserrat Llopis, directora d'ACRA, que demana que l'obligatorietat no sigui només per a les famílies sinó també per a les plantilles dels geriàtrics. També des de les famílies, María José Carcelén, de la Coordinadora 5+1, apunta que el certificat l'haurien d'aportar els professionals cada cop que entren al geriàtric perquè –sosté– són els que "tenen el contacte més directe" amb els residents i, per tant, els que comporten un risc més elevat d'encomanar el covid.

A la pràctica, això suposaria vetar l'accés als professionals que no s'han vacunat o fer obligatòria la vacuna entre el personal, una mesura que ara per ara la Generalitat no es planteja perquè la llei no ho permetria, contràriament al que han fet en altres països de l'entorn. Així, tampoc és possible l'exigència del certificat, que sí que pot ser una empenta perquè els professionals més reticents acabin acceptant la immunització. De fet, la taxa de vacunació entre les plantilles dels geriàtrics ha pujat més d'un punt l'última setmana, fins a situar-se en el 94,5% pel que fa als que tenen una primera dosi i el 93,7%, la segona. Quant als residents, el 98,2% ja porten totes les dosis.

A més, Carcelén critica que no s'hagi tingut en compte que hi ha residències que comparteixen espai amb els centres de dia, que recentment han començat a recuperar activitat ordinària. A aquests usuaris no se'ls fa cap cribatge a l'entrada i, segons l'últim protocol del 12 de novembre, si estan correctament vacunats i són contactes directes no podran accedir-hi en els 14 dies següents.

En residències i centres de dia les proves diagnòstiques només es mantenen per als professionals de plantilla o col·laboradors esporàdics. Als que estan vacunats se'ls fa una PCR quinzenal, mentre que als que no ho estan o els falta una dosi se'ls sotmet a un test setmanal. En qualsevol cas, per a les famílies el cribatge queda curt perquè consideren que el personal han estat els que han portat el covid a l'interior dels centres. Sense dades actualitzades, la setmana passada, de les 1.024 residències a Catalunya, 11 tenien brots incontrolats i 34 més tenien positius però sota control. Avui hi ha 20 residents ingressats per covid, tres dels quals a l'UCI.

En els 21 mesos de pandèmia, a les residències hi ha hagut oficialment 9.258 morts a causa del covid, és a dir quatre de cada 10 víctimes mortals, a banda de les restriccions més dures i perdurables en el temps.

stats