Drogues
Societat Salut 18/04/2023

Superar l'alcoholisme: "Beus en els moments més obscurs i més eufòrics de la teva vida"

Les persones que demanen ajuda a Projecte Home per desenganxar-se de les drogues són cada cop més grans i creix el nombre de dones

5 min
Un dels tallers de Projecte Home a Montgat, en una imatge cedida per l'entitat

BarcelonaLa Judit, de 46 anys, fa nou mesos que va arribar a Projecte Home, l'ONG que treballa en la prevenció i el tractament de les addiccions. "Destrossada, sense saber ben bé què sentia", explica. Feia un any que intentava sortir del pou on havia caigut a causa de l'alcohol. "L'addicció era l'única manera de gestionar la dimensió i el perill que em suposava el món exterior, com vivia la vida. Quan no t'escolten, quan sents que no tenen en compte les teves necessitats, quan l'ambició que projecten els altres cap a tu de donar-ho sempre tot, de ser la millor, de no fallar en les relacions socials i a la feina, et supera. Et vas deixant. Substitueixes el benestar emocional amb el consum de substàncies. I toques fons", relata.

Als 16 anys va començar a beure. "És el moment que surts de l’entorn estrictament familiar i consumir es converteix en un acte social. No hi ha una dissociació entre l’oci i l’alcohol, de fet se’n fa publicitat, i quan ets jove no t’hi pares a pensar. «¿De debò que et demanaràs una aigua o una coca-cola?», et pregunten. I cedeixes, proves coses, fas ximpleries", planteja. Les addiccions no són lineals, i haver començat de jove no implica que la persona passi tota la vida consumint al mateix ritme. "Hi ha pics en què beus més; recorres a l'alcohol en els moments més obscurs i més eufòrics de la teva vida", deixa clar.

En l'última dècada, l'edat mitjana dels usuaris atesos a Projecte Home ha anat creixent progressivament. Si l'any 2012 les persones amb algun tipus de drogodependència que demanaven ajuda per primer cop tenien 37 anys, els que ara arriben a l'entitat en tenen 44. En concret, els homes s'hi adrecen als 43 anys i les dones als 46. La directora tècnica de Projecte Home, Cristina Vidal, ha alertat aquest dimarts que aquesta tendència és preocupant. "Té conseqüències rellevants: accedir al tractament amb una edat més avançada comporta un recorregut més gran en el consum de substàncies i conductes addictives", ha explicat. És a dir, que els potencials usuaris hi arriben després d'un consum prolongat, en molts casos durant anys, que fa més complexos l'abordatge i la desintoxicació, i amb una xarxa social i familiar afeblida o amputada a conseqüència d'aquesta cronificació.

Segons la memòria anual de l'entitat, el temps que passa des que l'usuari comença a consumir fins que inicia el tractament és de 17,3 anys de mitjana. En el cas de les dones, que han augmentat lleugerament la seva presència en els programes per desenganxar-se de les drogues, aquest consum repunta fins als 18 anys. Vidal ha volgut deixar clara la seva preocupació davant d'aquest fenomen i ha vaticinat que en els pròxims anys l'edat dels usuaris continuarà a l'alça. "Això farà que hàgim d'adaptar encara més els programes de tractament a aquests perfils de persones més envellides, que sovint demanen més flexibilitat i respostes més individualitzades", ha admès Vidal en la presentació de les dades corresponents al 2022.

El paper clau de la família

El suport familiar que pot rebre un usuari de Projecte Home a partir dels 50 anys es basa sobretot en els seus pares, persones que tenen edats molt avançades i, per tant, menys energia per afrontar un procés de desintoxicació, o bé els fills, que tenen poc més de 20 anys i, pel seu moment vital, no poden oferir estabilitat als pares. I un escull a què s'enfronten és la reinserció laboral, molt més difícil en aquesta franja d'edat i clau per encetar un projecte de vida lliure de drogues. "Parlem de persones que arriben molt castigades, amb moltes conseqüències en l'àmbit de la salut, la situació sociolaboral i l'afectació en les relacions familiars. Arriben després d'un llarg recorregut, i en molts casos després d'haver passat prèviament per molts altres serveis i recursos", ha afegit Vidal.

La Judit assegura que no és gens senzill superar l'addicció. "Intentes dir «Fins aquí, no consumiré mai més», però això no és una feina d’un dia. Cada dia t’ho has de treballar evitant situacions de risc, protegint-te molt. Saps que has de deixar de relacionar-te amb segons qui o deixar de trepitjar llocs. Perds molta gent. Perquè la vida de la gent continua, segueixen fent el mateix i tu no pots fer com si res", explica. Per sortir-se'n, diu, és clau el suport professional, però també de la família. "Molt diàleg, molt d’amor i molta empatia", explica. I afegeix: "Sovint la gent té més empatia amb algú que té una addicció que amb algú que lluita per posar-hi fi".

Una de les activitats que organitza Projecte Home són trobades amb familiars un cop per setmana. "És importantíssim, perquè ells també han de poder explicar com se senten davant d’aquest problema. Per a ells no és fàcil que els diguin que la seva filla té una addicció, i aquest espai permet parlar de coses amb ells de les quals potser mai hauríem pogut parlar", diu la Judit. Ella va perdre la seva mare ara fa cinc mesos, en ple procés de desintoxicació. "Si no arribo a estar a Projecte Home no sé on hauria arribat. Ara lluito per mi i també per la meva mare, perquè s’ho mereix i perquè em dona força", explica.

Les dones beuen en soledat

L'any passat Projecte Home va atendre un total de 1.486 persones en els seus programes i serveis, unes dades força similars a les registrades l'any 2021, quan es van atendre 1.508 persones. Prop de quatre de cada cinc atesos van ser homes, però la xifra de dones que s'hi adrecen també ha repuntat lleugerament, i ha passat del 15% al 17,6% en només un any. Amb tot, des de Projecte Home assenyalen que aquesta diferència abismal entre sexes demostra les dificultats que encara té el sector d'atenció a les addiccions per accedir a les dones amb drogodependències.

"Fins i tot en el consum de drogues el masclisme està arrelat", corrobora la Judit. Ella no té fills, però diu que si encara se censura quan una dona passa temps fora de casa, encara seria pitjor si la veiessin en un bar quan surt de la feina. "Per això la dona es tanca molt més en un espai segur, a casa per exemple, on pugui fer un consum sola i evadir-se dels seus problemes. «¿Què diran si et veuen bevent? ¿Què poden fer-te?», et preguntes", explica. Però quan l'addicció arriba al seu apogeu, diu, "ja no t'adones si ho estàs fent socialment o sola", admet.

En general, les conductes addictives que provoquen més ingressos en el programa de tractament són la cocaïna (46,9% dels casos) i l'alcohol (38,4%). Ara bé, si s'observen les dades de les persones de 50 anys o més, que representen el 21% dels usuaris, hi ha un intercanvi: l'alcohol es posa al capdavant, amb el 55,3%, i la cocaïna (31,2%) cau a una segona posició.

I, en aquest punt, les diferències entre homes i dones són les que marquen la diferència. Mentre que ells tenen un consum més diversificat de drogues –el 46% estan enganxats a l'alcohol, el 36% a la cocaïna i el 7,5% a l'heroïna, entre d'altres–, elles majoritàriament consumeixen alcohol (83%), si bé un 14% de les usuàries també tenen addicció a la cocaïna i un 3% a l'heroïna.

stats