Les escoles tornen a obrir amb almenys 2.000 docents de baixa

Educació nomena 1.517 mestres en un sol dia i anuncia mesures per garantir substitucions a temps

2 min
Alumnes a l'entrada de l'Escola de les Aigües de Barcelona, el primer dia de classe després de les vacances de Nadal

BarcelonaMalgrat l'òmicron, el segon trimestre escolar ja ha començat i ho ha fet amb un repte majúscul: garantir la màxima normalitat a les escoles i instituts, cosa que, d'entrada, passa per assegurar que a totes les aules hi ha un docent. Per aconseguir-ho, el departament d'Educació ha gestionat aquest dilluns 1.517 nomenaments d'interins per substituir docents que no han anat a treballar –ja sigui perquè estan contagiats o perquè tenen altres dolències–, una xifra que s'ha d'afegir als 571 substituts nomenats divendres per cobrir possibles mestres i professors que ja sabien que estaven malalts i que avui no anirien al centre. En total, 2.088 mestres o professors de centres públics que no s'han pogut incorporar a la feina, aproximadament un 2%. La xifra és lleugerament inferior a la mitjana espanyola –el sindicat CCOO estima que entre un 4% i un 6% dels docents dels centres espanyols no han pogut incorporar-se avui–, però pot créixer si s'hi sumen les baixes als centres concertats, que són gestionades per cada escola, no es cobreixen amb els nomenaments del departament i no s'han facilitat.

En tot cas, es preveu que les baixes per covid siguin un degoteig constant almenys aquesta setmana i la que ve. Per això, i de manera extraordinària, a partir d'ara es cobriran totes les baixes iguals o superiors a 5 dies a l'escola pública. Aquesta mesura és clau perquè fins ara es cobrien les de 7 o més dies, cosa que hauria deixat sense substituir molts contagiats, atès que la quarantena és, precisament, de 7 dies. A més, també es podran fer nomenaments excepcionals d'urgència per als centres que tinguin més de 3 baixes inferiors a 5 dies, i hi haurà nomenaments telemàtics cada dia durant aquesta setmana i la que ve (normalment es fan només els dilluns, dimecres i divendres).

Recel per l'eliminació de les quarantenes

El curs s'ha reprès amb novetats, com l'eliminació de les quarantenes a infantil i primària si els contagis en un curs són inferiors a cinc. Segons els sindicats, els canvis en el protocol són una "temeritat": Ustec i Comissions Obreres han alertat que els menors de 12 anys "ni tan sols tenen la possibilitat de tenir la pauta completa de vacunació" i han criticat que hagin d'anar a escola encara que a la seva classe es detectin positius. "És una decisió incomprensible en un moment de màxima incidència de contagis, han afirmat a Efe. Ara el 30% dels alumnes menors de 12 anys tenen la primera dosi però quasi cap no té la pauta completa perquè no hi ha hagut temps. Els alumnes d'entre 12 i 15 anys estan majoritàriament vacunats (el 70,8% la primera dosi i el 58% tenen la pauta completa) i dels 15 als 19 tenen les dues dosis gairebé nou de cada deu.

Les famílies estan dividides: des del col·lectiu Revolta Educativa creuen que la mesura "farà augmentar els contagis" i provocarà que moltes famílies decideixin no portar els fills a classe, mentre que l'entitat Tornem a les Escoles ha celebrat que s'eliminin les quarantenes preventives que, han calculat, han fet perdre 1.360.000 dies d'escola a nens sans en els últims dos anys.

Els experts en epidemiologia tampoc veuen clar el nou protocol escolar. La cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Magda Campins, s'ha mostrat partidària de minimitzar les quarantenes dels menors i fomentar la presencialitat a l'escola però ha advertit que és "una mica imprudent" fer-ho coincidint amb la tornada després de Nadal i en plena sisena onada.

stats