Menys quarantenes i tests gratuïts: així serà la tornada a l'escola

Es faran antígens en cas d'un positiu a l'aula i els alumnes immunitzats no hauran d'aïllar-se

Ara
2 min
El pati d'una escola de Barcelona en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl retorn a les aules després de les vacances de Nadal arriba aquest dilluns marcat pels canvis anunciats tot just divendres que redueixen el nombre de quarantenes que hauran d'afrontar els alumnes en cas que es detectin casos de covid-19 a dins dels centres educatius. Els canvis es fan entre crítiques de la Generalitat per la "precipitació" del govern estatal a l'hora de plantejar-los, l'avís del sindicat Ustec sobre un possible "polvorí" de contagis en plena sisena onada i la satisfacció de les famílies per un protocol que prioritza una certa normalitat a les aules.

Aquestes són les mesures en escoles i instituts a partir d'ara:

Quarantenes a partir de cinc contagis

A les etapes d'infantil i primària, els alumnes hauran de fer una quarantena de set dies només quan es detectin dins del seu grup cinc o més contagis en el període d'una setmana o quan la xifra de positius sigui equivalent a un 20% dels alumnes de la seva classe. No caldrà que s'aïllin els qui hagin passat el covid en els últims tres mesos o bé portin la pauta completa –ara aquest grup d'edat tot just porta una vacuna en el millor dels casos– tal com ja passa als instituts d'educació secundària. La quarantena s'elimina del tot en el que es consideren contagis esporàdics dins de l'aula, és a dir, quan afectin menys de 5 alumnes.

Tests als contactes estrets

El departament de Salut opta per mantenir els tests d'antígens als contactes estrets quan es detecti un positiu en una classe. L'alumne tindrà dret a un test gratuït fet a la farmàcia el mateix dia o l'endemà que s'informi del contagi al seu grup. Per als alumnes d'educació infantil, la prova es farà en un punt centralitzat o directament se'ls adreçarà al CAP.

Reforços per als docents

Una de les grans incògnites de la tornada són les baixes que hi pot haver entre els docents i l'impacte que això pot tenir en els centres en un context de molta transmissibilitat del virus. El departament d'Educació ja ha nomenat 571 interins i substituts per cobrir possibles mestres i professors malalts a partir de demà. El conseller, Josep Gonzàlez-Cambray, ha assegurat aquest diumenge a TV3 que es cobriran totes les baixes de curta durada (de 5 dies o menys) des de l'endemà que es comuniquin i que es faran nomenaments diaris.

stats