Pandèmia

Els positius amb tests d'antígens fets a casa ja no cal que repeteixin la prova al CAP

Salut demana contactar telemàticament per introduir la informació a la història clínica i reportar els contactes estrets

3 min
Una farmàcia de Barcelona anunciant la setmana passada que s'havia quedat sense tests d'antígens.

BarcelonaEls positius amb tests d'antígens d'automostra –els que un pot fer-se a casa– ja no cal que repeteixin la prova als centres d'atenció primària (CAP), que freguen la saturació. Així, si el positiu de covid s'ha detectat amb un test d'antígens ràpid (TAR) i no es tenen símptomes o són lleus, Salut demana aïllar-se a casa durant 10 dies i contactar telemàticament amb el CAP –a citasalut.gencat.cat– per introduir la informació a la història clínica i reportar els contactes estrets. El departament també recomana contactar amb el CAP de forma telemàtica o per telèfon si es necessita la baixa mèdica laboral. Només si els símptomes empitjoren o en cas de trobar-se malament es demana anar al centre d'atenció primària o trucar al 112. Les indicacions formen part de la fase de mitigació del sistema sanitari de Catalunya per fer front a la demanda de proves diagnòstiques.

De fet, diversos CAP de Barcelona han obert aquest dilluns amb cues llargues de pacients amb símptomes de covid o que volien confirmar el positiu detectat amb un test d'automostra. Les cues s'han concentrat al CAP Maragall i al CAP Pare Claret. La situació s'ha produït després que la setmana passada moltes farmàcies de Catalunya veiessin com els clients buscaven tests d’antígens per als àpats de Nadal i Sant Esteve. Aquest increment "exponencial" de la demanda, segons la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va fer que l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) autoritzés la venda a les farmàcies de tests d’antígens d’ús professional. Ara els establiments esperen rebre instruccions, però proposen ser ells els qui supervisin les proves a la mateixa farmàcia i així descongestionar els CAP.

El president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (Fefac), Antoni Torres, explica que els tests d’ús professional van en caixes de 20 unitats i no es poden vendre per separat perquè només inclouen un pot de reactiu. "No tothom farà servir els 20 tests. Es malbarataran recursos", diu Torres sobre la possible venda d'aquestes proves a particulars, i avisa del "perill absolut" que hi hagi una revenda a internet dels que sobrin. Torres defensa que no surtin dels establiments i els controlin els farmacèutics: a diferència dels tests d’antígens d’automostra, els d’ús professional permeten generar un codi QR de certificat covid –vàlid en les hores posteriors–. Per aquest motiu reivindica que es quedin a les farmàcies perquè si no es fa un "trist servei" als CAP, que denuncien la falta de professionals.

Quan els tests són supervisats per farmacèutics, recorda Torres, els resultats queden oficialment recollits a la història clínica de la persona al Servei Català de la Salut (CatSalut). Això implica que els positius obtenen la baixa laboral sense anar al CAP i queden identificats perquè Salut pugui rastrejar els casos i fer el seguiment dels pacients. El president de la Fefac critica que no s’hagi apostat pels tests d’antígens "com a sistema de lluita contra la pandèmia", cosa que ha provocat que no s’hagi donat l'abast amb la demanda dels últims dies, que s'ha traduït en llargues cues als establiments. Segons Torres, les farmàcies disposaven d’un estoc "adequat" de tests d’antígens, però quan va arribar la variant òmicron la venda habitual es va multiplicar per 10 al novembre i per 20 a principis de desembre. "No tenim un canal comercial com les mascaretes perquè no s’ha donat importància als tests", lamenta Torres.

Encariment pel transport

El president de la Fefac explica que la gran majoria de tests d’antígens venen d’Àsia i que el temps d’aprovisionament acostuma a ser de tres setmanes. "Les comandes que ara estem rebent són de finals de novembre", assegura Torres, que preveu que per Cap d’Any es noti menys el desproveïment que hi ha hagut per Nadal. Tanmateix, admet que els preus dels tests també s’han multiplicat per dos o tres: això depèn del moment en què les farmàcies els han comprat i sobretot perquè s’ha encarit el transport per haver-los d’importar per avió. Torres considera que si el govern espanyol regula els preus causarà encara més desabastiment i tampoc veu òptim que es pugui centralitzar la gestió dels tests d’antígens. Per això conclou que es va amb el "fre de mà posat" amb els tests i demana que es faci com en altres països d’Europa, en els quals l’accés és "facilíssim".

En paral·lel, un CAP de Barcelona va denunciar la setmana passada que estaven a punt de quedar-se sense estoc de tests d’antígens i que en feien servir de caducats. L’Institut Català de la Salut (ICS) ha respost a l’ARA que els tests es poden utilitzar tot i estar caducats perquè els laboratoris, després de les proves pertinents, van autoritzar allargar-ne l’ús i ha negat que tinguin problemes d’estoc de tests.

stats