Pandèmia

S'acaben les quarantenes a les escoles a partir de dimecres

Les famílies ja no hauran de comunicar si els infants falten a classe perquè són positius

4 min
Alumnes en una escola de Barcelona

BarcelonaFi a les quarantenes a les escoles catalanes a partir d’aquest dimecres. El Govern ha decidit que ja no s’identificaran els contactes estrets de positius a les aules i que, per tant, no s’indicaran els aïllaments preventius als companys de classe encara que puguin estar contagiats i ser asimptomàtics. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va anunciar fa quinze dies que l’objectiu de l’executiu era eliminar les quarantenes de l’àmbit escolar abans que acabés el mes de febrer, amb el vistiplau del govern espanyol o sense, i el mateix conseller de Salut, Josep Maria Argimon, admetia que “segurament” es prendria la decisió aquesta última setmana de febrer. “Formalment s’acaben les quarantenes a les escoles i instituts”, ha confirmat aquest dilluns, en una atenció als mitjans convocada per donar detalls del canvi de protocol. Segons Argimon, amb aquesta decisió és "descarrega, es flexibilitza i es va normalitzant a poc a poc la vida als centres educatius, com ja es va fent a la resta d’entorns de la vida quotidiana".

A partir de dimecres, ni les famílies ni els centres hauran de comunicar si l’absència d’un alumne es deu al contagi de covid, de manera que es deixaran de comptar i de publicar els casos diaris com fins ara en la web Traçacovid.cat. També es deixarà de prescriure tests d’antígens als professors. Queden al marge d’aquesta decisió els alumnes dels centres d’educació especial, atesa la vulnerabilitat dels usuaris, que continuaran fent quarantena i s'hauran de fer proves diagnòstiques si han estat en contacte amb un positiu. Res canviarà, però, en l’àmbit familiar: per exemple, si un familiar d'un alumne no vacunat –perquè té menys de cinc anys o no s’ha volgut posar la injecció– dona positiu, aleshores sí que se’l considerarà un contacte estret.

Fonts del departament de Salut asseguren a l'ARA que el canvi en l'àmbit educatiu no és un moviment unilateral, sinó que se segueixen les recomanacions de la Comissió de Salut Pública, que reuneix el ministeri de Sanitat i les conselleries de Salut de les comunitats autònomes. Des del Govern asseguren que les directrius estatals fixen que "únicament es farà la identificació de contactes estrets en aquells àmbits en què l'exposició es consideri d'alt risc per la presència de persones amb més vulnerabilitat, com ara centres sanitaris i residències de gent gran o altres centres sociosanitaris" i, en aquest sentit, justifica que els infants i els joves no són un grup de risc que requereixi aquest seguiment específic. "No és que Catalunya hagi tirat pel dret, això [anar per lliure] no ho hem volgut fer mai per no crear confusió a la gent", ha insistit Argimon.

La resta de mesures incloses en el protocol educatiu es mantindran; és a dir, la mascareta en interiors, els grups bombolla i la recomanació de ventilar molt bé i sovint les aules. Segons la Generalitat, els departaments d’Educació i Salut ja han enviat una carta als centres escolars i d'atenció primària, respectivament, informant de la finalització d’aquestes indicacions i comprometent-se a continuar monitorant l’efecte de la retirada de mesures per si calgués prendre cap mesura concreta en un centre afectat.

Catalunya és la primera comunitat autònoma que posa fi a les quarantenes a les escoles. Feia mesos que les veus contràries a les restriccions als centres educatius s'havien anat intensificant: famílies i mestres denunciaven que no només dificultaven el funcionament de les classes i entorpien l’aprenentatge dels infants, sinó que també suposaven un escull per a la conciliació familiar.

I les mascaretes als espais interiors?

La fi de les quarantenes a les escoles és un dels grans debats que estaven sobre la taula, juntament amb el de la retirada de les mascaretes als espais interiors. Precisament aquest dilluns el president espanyol, Pedro Sánchez, ha obert per primera vegada la porta a abordar la qüestió "tan aviat com sigui possible", després de reunir-se amb la primera ministra danesa, Mette Frederiksen –des de l'1 de febrer, Dinamarca viu sense cap mena de restricció, també sense mascaretes–. Tot i que el president espanyol s'ha mostrat partidari d'obrir el meló "aviat", ha matisat que la decisió d'eliminar del tot les mascaretes s'adoptarà sempre que hi hagi consens de la comunitat científica per fer-ho. "Aquesta porta l'obrirem quan sigui possible", ha insistit.

I és que el govern espanyol encara vol ser prudent pel que fa a l'eliminació total de les restriccions, especialment en determinats àmbits, com ara l'educatiu. En aquest sentit, la ministra del ram, Pilar Alegría, ha demanat "prudència" abans de plantejar la retirada d'altres mesures i que això es faci únicament quan hi hagi "consens". El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha admès que l'ideal seria poder retirar tan "ràpid" com es pugui la mascareta, si és possible "la setmana que ve" i començant pels nens més petits. "Tenim un decret, però tots hem de fer la reflexió que el primer lloc on s'ha de retirar és a les escoles", ha subratllat, i ha afegit que aquest primer entorn serà "una oportunitat per veure què passa" amb els adults.

Per la seva banda, la primera ministra danesa ha posat l'accent en la importància dels alts nivells de vacunació com a fita indispensable per poder plantejar la retirada total de les restriccions. Aquest requisit és el que va fer que Dinamarca –amb un alt percentatge de la població vacunada amb tres dosis– fes el pas per tornar a la normalitat prepandèmia, ha dit. En aquest sentit, ha felicitat el govern espanyol pels resultats de la campanya de vacunació.

stats