Salut

Plensa "trasplanta" el seu cor a l'Hospital Clínic

L'escultor cedeix temporalment l'obra a la Facultat de Medicina per conscienciar sobre les cardiopaties i promoure hàbits saludables

G.G.G.
3 min
'El Cor Secret', de Jaume Plensa, a l'entrada de la Facultat de Medicina, a l'Hospital Clínic de Barcelona, , amb motiu del Dia Mundial del Cor

BarcelonaUn cor inflable de 13 metres d'alçada i 150 quilos s'encasta entre les columnes de la majestuosa Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. Així s'ha inaugurat aquest dijous la instal·lació El Cor Secret, l'obra que l'escultor Jaume Plensa ha cedit a l'Hospital Clínic i a la UB amb motiu del Dia Mundial del Cor fins al 2 d'octubre. "Hem transformat l’edifici en un gran tòrax i les columnes en costelles, amb el cor a dins, amb la pressió del seu batec", ha descrit l'artista barceloní. Des de l'any 2000, cada 29 de setembre la Federació Mundial del Cor (FMC), l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Unesco donen visibilitat a les malalties cardiovasculars, la principal causa de mort a tot el món. L'exposició d'aquesta escultura, que s'ha fet amb el màxim realisme, amb teixits sintètics i pintada a mà seguint les formes i els colors dels models i els tractats d’anatomia, vol posar de manifest la importància de la prevenció i el tractament d’aquestes patologies.

“Una relació que sempre m’ha semblat preciosa és la de la ciència i l’art. La feina del món mèdic és molt important, perquè cuida el cos. Els artistes com jo ens encarreguem de l’ànima, però l’ànima sense cos no existeix i viceversa”, ha explicat Plensa. L’escultura es va exposar per primera vegada a la fàbrica de gas d’Augsburg-Oberhausen, a Alemanya, ara fa vint anys. Allà va ser on el director general del Clínic, Josep Maria Campistol, "es va enamorar" de l'obra i va demanar a l'artista que la portés a Barcelona "per fer difusió de les malalties cardiovasculars". I així ha estat. Campistol ha agraït a l'artista “la seva generositat cedint aquesta extraordinària obra que permet conscienciar sobre la importància de prevenir i tractar les malalties del cor”. Per a l'escultor, el sentit de l'obra és ara "més poderós" perquè s'uneix a un edifici que és una icona de la seva ciutat natal.

La inauguració ha comptat amb la presència del pare de l'obra, Jaume Plensa; l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el conseller de Salut, Manel Balcells; el rector de la UB, Joan Guàrdia; el director general del Clínic, Josep Maria Campistol, i la cap del Servei de Cardiologia del Clínic, Ana Garcia. L'especialista ha recordat que les malalties cardiovasculars no són només una de les principals causes de mortalitat al món, sinó també del deteriorament de la qualitat de vida de la població. “Que un artista com Jaume Plensa ens cedeixi una instal·lació posa de manifest la seva voluntat per donar visibilitat a les malalties cardiovasculars i també per generar un vincle entre art i medicina, que són dos aspectes fonamentals per al benestar de la nostra societat”, ha sentenciat. 

L'escultor Jaume Plensa ha cedit 'El Cor Secret' al Clínic per conscienciar sobre la importància de prevenir i tractar les malalties del cor.

Collboni ha reivindicat Plensa com l'escultor "més internacional" de Barcelona i ha remarcat l'esforç del govern municipal en la promoció d'hàbits saludables amb l'impuls de zones verdes per tenir una ciutat més respirable per poder practicar esport a l'aire lliure. Balcells ha ratificat el missatge de l'alcalde i ha insistit en la importància de cuidar el cor des de la prevenció i la promoció de la salut amb hàbits de vida saludables com l'esport, l'alimentació saludable, no fumar i no tenir estrès.

L’Hospital Clínic és el centre sanitari de referència a tot l'Estat en trasplantament cardíac, reparació mitral, hipertensió pulmonar, cardiopaties familiars i cardiopaties congènites de l'adult. El Servei de Cardiologia atén uns 3.000 pacients ingressats i fa 25.000 visites a consultes externes. Cada any es realitzen unes 900 intervencions quirúrgiques i més de 1.500 intervencions percutànies. Només l’any passat es van fer dotze trasplantaments de cor.

stats