Salut

Les receptes de fàrmacs per a la diabetis es disparen pel seu èxit per perdre pes

Sanitat insta els metges a "cenyir-se" als usos autoritzats, entre els quals encara no hi ha combatre l'obesitat

Guifré Jordan (ACN) / ARA
4 min
Diverses unitats dels medicaments Ozempic.

BarcelonaLes receptes de fàrmacs de la família del fàrmac Ozempic, aprovats per a la diabetis, però que s'estan utilitzant per a l'obesitat, s'han disparat. Segons dades del Servei Català de la Salut (CatSalut), entre els mesos de gener i agost el sistema públic va registrar 267.982 receptes d'aquests medicaments, un 33% més que en el mateix període del 2022 i un 70% més que en els vuit primers mesos del 2021. Les vendes superen ja el quart de milió i alguns d'aquests fàrmacs tenen un subministrament "limitat" des del setembre. Tot i que per adquirir-lo es necessita recepta mèdica i no s'està indicant per perdre pes, l’ARA ja va comprovar que l'Ozempic es prescriu a persones sense diabetis amb aquest objectiu. Davant d'aquests fets, l'Agència Espanyola de Medicaments (Aemps) insta els metges a "cenyir-se" als usos autoritzats.

Les dades obtingudes per l'ACN inclouen tot el grup de medicaments tipus A10BJ, és a dir, els que es fan servir per a la diabetis tipus 2 i, ara, també per a l'obesitat. Són tots anàlegs pel que fa al pèptid similar al glucagó tipus 1 (GLP-1). Un d'ells és l'Ozempic, que, segons l'Aemps, s'està distribuint de manera "controlada" tant en el format de 0,25 mg com en el de 0,5 mg i el d'1 mg, ja que es disposa "d'unitats limitades". A banda, en el grup A10BJ també s'hi inclouen altres productes similars amb problemes de subministrament, com ara Trulicity, Victoza o també Saxenda, l'únic d'aquesta família que sí que té permís per ser receptat per a l'obesitat, però que no està finançat.

Aquestes xifres no distingeixen entre els pacients que són diabètics i els que no ho són, però les receptes d'aquests medicaments van començar a créixer significativament el 2018, quan Ozempic va rebre la primera autorització per comercialitzar-se. Si el CatSalut va registrar 81.128 receptes dels fàrmacs A10BJ al llarg de tot el 2016, la xifra no ha parat de créixer des de llavors i es va situar en 115.265 el 2018. El 2020 es va apropar a les 200.000 prescripcions i el 2022 ja sobrepassava les 300.000, cosa que representa un creixement sostingut de més d'un 20% interanual durant l'últim lustre.  

Per edats, les dades assenyalen que la franja de 65 a 69 anys és la que més demana fàrmacs de la família d'Ozempic des del 2021. Els segueixen els pacients de 70 a 74 anys. En canvi, en les franges més joves, les receptes són residuals. Si fins al 2019 les dones rebien més prescripcions, des del 2020 ja no és així, coincidint amb l'auge de l'ús per a l'obesitat. Del gener a l'agost del 2023, 138.264 receptes anaven destinades a homes i 127.945 a dones. 

"No és mala praxi, és mala indicació"

En un comunicat del setembre, l'Aemps ja va recomanar substituir el tractament amb Ozempic per altres del mateix grup terapèutic, com ara Byetta, Lyxumia o Rybelsus, davant dels problemes per garantir el seu estoc a escala global. A més, també va explicar que l'empresa que comercialitza el producte, Novo Nordisk, havia informat que els problemes d'abastiment continuarien "intermitentment" la resta de l'any i es mantindrien "al llarg del 2024".

Diverses veus al sector han subratllat a l'ACN que Ozempic continua estant indicat només per a diabètics. De fet, només el fàrmac Saxenda està indicat per a obesitat. Fonts del Col·legi de Farmacèutics expliquen que el primer pas per a una ampliació d'usos d'Ozempic seria que Novo Nordisk demostri que també és efectiu contra l'obesitat. "El laboratori ha de presentar evidències que garanteixin la qualitat, seguretat i eficàcia del medicament per a aquesta indicació”, explica l’Aemps en la mateixa nota. Després, seria l'agència espanyola o l’europea en l'àmbit comunitari els que n'aprovarien l'ús per a la pèrdua de pes.

El president de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició, Javier Escalada San Martín, explica que la recepta d'Ozempic per a pacients amb obesitat és generalitzada a tots els països i apunta que "no és una mala praxi, sinó una mala indicació", ja que Wegovy, amb el mateix principi actiu, sí que s'accepta per aquest ús. L'endocrinòleg afirma que el medicament, també de Novo Nordisk, afavoreix una pèrdua de pes de fins a un 15% en un any si s'acompanya "de dieta i activitat física" i arribarà aviat a l'Estat.

Més receptes de la sanitat privada 

Les oficines de farmàcia també han notat un augment de la demanda vinculat al pes. La professional Montse Iracheta, titular de la farmàcia Todó, a Santa Coloma de Gramenet, ho confirma i alerta que fins i tot hi ha persones que demanen Ozempic sense prescripció, i afegeix que hi ha gent que el vol comprar "com si fos un Paracetamol". A parer seu, les autoritats haurien d'analitzar "quants se n'han dispensat, i quants pacients eren realment diabètics". El preu d'una unitat d'Ozempic és de 128,15 euros per la privada, mentre que per recepta del sistema públic és de 4,24 euros. Es tracta d'un injectable que s'administra un cop a la setmana, i les dosis d'una unitat duren al voltant d'un mes.

Iracheta assegura que les receptes que venen de la sanitat pública acostumen a ser per a diabètics, mentre que, per perdre pes, l'augment més significatiu ve de la privada. "De gent que fa molt temps que intenta aprimar-se, fer dieta, anant a metges, i que han vist que l'Ozempic els ajuda", subratlla. Ho confirma la conselleria Salut: "El fort creixement de vendes d'aquests productes en els darrers mesos s'ha produït bàsicament a expenses de les receptes privades".

Fonts del departament afegeixen que els medicaments també s'han vist beneficiats pel ressò mediàtic. Ara bé, Marta Gento, titular de la farmàcia homònima a Barcelona i vicetresorera del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, nega rotundament que les falsificacions d'Ozempic anunciades per l'EMA el 18 d'octubre hagin arribat a les farmàcies. En aquest sentit, diu que no es dispensarien en cas que passés, ja que cada unitat té un codi específic validat per l'Aemps sense el qual no es pot vendre. 

stats