UE

Europa alerta de falsificacions del fàrmac per aprimar-se Ozempic

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) avisa que es ven amb un etiquetatge en alemany i, en principi, fora del circuit de les farmàcies legals, no es té constància que s'hagi venut en farmàcies legals

2 min
Capses d'Ozempic, un fàrmac indicat per a pacients amb diabetis tipus 2, en una farmàcia.

Brussel·lesL'Agència Europea de Medicaments (EMA, en les seves sigles en anglès) ha alertat aquest dimecres que diferents autoritats estatals han identificat falsificacions del fàrmac contra la diabetis Ozempic, molt demandat sobretot per la seva efectivitat per fer perdre pes. Diversos països de la Unió Europea i el Regne Unit han detectat en magatzems majoristes injectables que imiten aquest medicament i que porten etiquetatge en alemany, per la qual cosa, asseguren que provenen d'Alemanya i Àustria.

Els medicaments falsos porten un codi de barres i de sèrie com els oficials, però les autoritats policials han constatat que són falsos. Quan els van escanejar, van veure que eren identificadors antics i que ja no estaven en actiu. De moment, no es té constància que el fàrmac s'hagi venut en farmàcies o en botigues autoritzades a comercialitzar medicaments, i no se sap si n'han arribat dosis a Catalunya.

Des que s'ha detectat la presència d'aquestes falses medicines al mercat, l'EMA i les diferents autoritats policials dels estats afectats estan investigant per esbrinar qui hi ha al darrere d'aquesta distribució. Al mateix temps, han difós recomanacions dirigides als pacients potencials i als treballadors de la salut.

Pel que fa als pacients, l'EMA remarca que es compari amb el fulletó informatiu d'Ozempic i es revisi si el medicament és exactament igual que el de la imatge. I, en cas de dubte, no se l'injectin perquè pot comportar “conseqüències greus per a la salut”, i el retornin “immediatament” a la farmàcia i avisin a les autoritats competents. També recorda que només es comprin medicaments per internet a farmàcies que se sap del cert que són legals.

Respecte als treballadors de la salut i als distribuïdors, l'agència sanitària europea els demana “precaució” a l'hora de comprar-ne i que mirin de “comprovar els paquets amb el sistema de verificació”. “Davant de qualsevol sospita, cal comunicar-ho a l'autoritat nacional competent”, avisa l'EMA. A més, demana als farmacèutics que expliquin als pacients com identificar els envasos falsificats i els recordin que sempre que comprin medicaments per internet s'han d'assegurar que es tracta de farmàcies autoritzades.

stats