Salut

La sequera complica l'any als al·lèrgics (i també als que no ho són)

Les plantes generen més quantitats de pol·len perquè racionalitzen l'aigua per reproduir-se i subsistir

3 min
S'entreveu una primavera amb nivells importants de pol·len. FRANCESC MELCION

BarcelonaLes plantes a Catalunya també han entrat en emergència per la sequera i arriben a la primavera en condicions extremes: ha plogut molt poc, tenen l'aigua justa i han de prioritzar a què la destinen. I aquest procés de supervivència pot perjudicar els al·lèrgics de pol·len aquesta temporada. A diferència d'altres anys amb més precipitacions, les plantes se senten amenaçades i gasten la poca aigua que reben en la reproducció. En paraules de la coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) i investigadora de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), Jordina Belmonte, estan fent unes "explosions florals" molt importants. De fet, la quantitat recollida pels diferents captadors que hi ha repartits arreu del territori ja supera les mitjanes històriques registrades des de 1994. "Serà una primavera dura", adverteix a l'ARA Belmonte.

L'ICTA ha presentat aquest dilluns el seu informe anual de previsió de pol·len per a la primavera i ha anticipat que la presència d'aquest polsim de les plantes amb flors assoleixi aquest any nivells més alts que anys anteriors. Si bé es pensava que la falta de pluges faria baixar la quantitat d'aquest al·lergen aquesta primavera, l'emergència climàtica ha generat l'efecte contrari. Per combatre la sequera, les plantes s'han conjurat per perpetuar l'espècie i, en lloc de fer més fulles o més branques, estan destinant tota l'energia a florir per reproduir-se i evitar una possible desaparició. Això comporta uns nivells més elevats d'aquestes cèl·lules reproductores a l'aire que amenaça els al·lèrgics.

Davant d'aquest comportament i d'aquests elevats nivells de pol·len, Belmonte preveu que les persones que tenen una mala reacció a les micròspores de les plantes tinguin més problemes aquesta primavera i fins i tot els que fins ara no havien tingut al·lèrgia també puguin tenir complicacions. Tot i que la investigadora aclareix que no cal espantar-se més del compte, recomana que les persones amb al·lèrgies prenguin les precaucions oportunes per minimitzar els símptomes, ja que aquesta setmana les pol·linitzacions començaran a alliberar-se en "quantitats notables".

Aquest 2024 ja s'han superat les mitjanes històriques de pol·len registrades des de l’any 1994, però no els màxims històrics. Per evitar que es produeixi aquest episodi de pol·len més elevat de l'habitual, caldrien episodis de pluges fortes durant les hores de llum que arrosseguessin el polsim a terra. Les precipitacions pausades, en canvi, podrien incrementar encara més les pol·linitzacions i allargar-ne la presència a l’aire, ja que aportaran aigua per a les plantes que han de florir aviat. Ara bé, si augmenten les temperatures i hi ha episodis de fort vent també es reduirà el risc: en el primer cas, s'escurçaria la pol·linització de les plantes; en el segon, disminuirien les concentracions de pol·len. Amb tot, si les ratxes de vent provenen de zones amb altes concentracions, encara incrementaran més el risc d'al·lèrgia.

Mascareta, ara per l'al·lèrgia

Aquest any el període d'al·lèrgia es va iniciar al gener, especialment pel xiprer, i es pot estendre fins ben entrat l'abril pel que fa a les pol·linitzacions hivernals, que inclouen també espècies com l'avellaner i el freixe. Les primaverals com el plàtan, la parietària i les gramínies també seguiran el seu calendari habitual. Per aquest motiu, des de la XAC aconsellen que a partir d'aquesta setmana les persones que pateixen al·lèrgies prenguin les mesures pertinents, com sortir amb mascareta en el moment de la pol·linització de la planta que els afecta. Protegir el nas i la boca "allunya" les proteïnes que provoquen el malestar, concreta Belmonte.

La malaltia al·lèrgica més freqüent és la respiratòria i a Catalunya s’estima que dos milions de persones en pateix alguna. La xifra, segons la Societat Catalana d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SCAIC), es doblarà el 2050. Un 25% de la població pateix rinitis i un 12% asma al·lèrgica, provocats majoritàriament pel pol·len, i la mitjana d'edat dels pacients és d'entre 29 i 30 anys en tots dos casos, tot i que entre els asmàtics també hi ha pics en població pediàtrica. En el cas dels pacients amb rinitis és bàsic fer una detecció precoç per evitar que progressi a asma i a altres malalties al·lèrgiques associades, com la dermatitis atòpica o l’al·lèrgia alimentària, sobretot en infants.

Els hiverns suaus i les primaveres i els estius càlids creen un ambient propici per al creixement de les espècies que produeixen pol·len. A més, el canvi climàtic modifica el comportament de les plantes i influeix en els seus períodes de pol·linització. L'augment de la temperatura i dels nivells de diòxid de carboni promou la producció de pol·len, prolonga la temporada d'exposició i augmenta la concentració d'al·lèrgens a l'aire. D'altra banda, la contaminació també s'associa a l'augment de les al·lèrgies perquè les partícules d’emissió dièsel modifiquen les característiques del pol·len i el fan més al·lèrgic.

stats