Tabaquisme

El tabac escalfat ja no podrà tenir aromes

El govern espanyol equipara el tabac escalfat al convencional. A partir d'ara haurà de mostrar avisos sobre els perills per a la salut en l'etiquetatge

3 min
Un producte de tabac per escalfament

BarcelonaEl tabac escalfat passarà a regular-se de la mateixa manera que el convencional. Un reial decret aprovat aquest dimarts pel consell de ministres prohibirà a les tabaqueres poder-hi incorporar aromes i obligarà que en l'etiquetatge hi figurin advertències sobre el seu risc per a la salut. Les aromes en el tabac són vistes com una manera de fer el producte més atractiu i de més fàcil entrada. D’aquesta manera, l’executiu transposarà la normativa de la Unió Europea del juny passat. El decret entrarà en vigor tres mesos després de la seva publicació al BOE.

El tabac escalfat ja era objecte de diferents regulacions que en limitaven l'ús: no es podia vendre a menors, només es podia comercialitzar en els punts autoritzats i no es podia publicitar fora dels punts de venda. Es tracta d'un tabac que, segons el Pla Nacional sobre Drogues, té efectes nocius per a la salut, tant per als consumidors com per a la gent que els envolta, i genera addicció.

Els vàpers en queden fora

La mesura aprovada aquest dimarts no afectarà, però, altres substitutius del tabac convencional. És el cas dels vaporitzadors (coneguts popularment com a vàpers), que han quedat fora de la regularització i podran continuar venent el seu producte sense limitar-ne les aromes i sense haver d'incorporar les advertències sobre el seu risc per a la salut. El que sí que prohibeix el decret, però, és que tant filtres com papers i càpsules puguin contenir tabac o nicotina.

A Espanya el tabac escalfat és cada vegada més popular. Un informe elaborat pel ministeri de Sanitat el 2022 constatava aquest creixement amb dades del 2017 i el 2018. Si el gener del 2017 les vendes mensuals se situaven en les 419.942, un any més tard havien pujat fins a les 4.189.859, una dada que demostra com se n'havia disparat el consum. El principal venedor és Philip Morris, a través de la seva marca IQOS.

Informe del ministeri de Sanitat sobre el consum de tabac escalfat

Vàper vs. tabac d'escalfar vs. tabac tradicional: què és què?

Un cigarro de tabac d'escalfar de la marca IQOS

Però, ben bé, a què afecta la mesura? El tabac d'escalfar, a simple vista, semblen cigarrets petits. Tenen un filtre com els de tota la vida, però l'espai ocupat per les fulles de tabac és molt més petit. Això és així perquè, per tal de fumar-los, els consumidors introdueixen els cigarrets a un aparell cilíndric amb bateria que els escalfa a temperatures que arriben fins als 400 °C. Això fa que el cigarret no generi cendra: les fulles de tabac no cremen, sinó que s'escalfen fins a tal punt que permet fumar-les sense la necessitat d'una combustió. Aquesta explicació és la que donen els venedors d'aquest tipus de tabac a tots aquells que s'hi interessen: en teoria, segons asseguren empreses com IQOS, la no combustió fa que els perills per a la salut dels consumidors siguin molt inferiors als de les cigarretes estàndard. Aquests contenen nicotina i només es poden vendre en punts autoritzats, tractant-se de tabac.

Vàpers d'un sol ús.

D'altra banda, tenim els vaporitzadors, que s'han quedat fora d'aquesta normativa. Aquests no es basen pas en la fulla del tabac, sinó que funcionen a través de l'evaporació de líquids. Així, els consumidors, a l'inhalar, mitjançant un motor, l'evaporen i se'l fumen. A simple vista poden presentar diferents formes, ja que n'hi ha de recarregables o d'un sol ús. En funció d'això el mecanisme serà més complex o menys. Aquests es basen totalment en les aromes i hi ha centenars de gustos en el mercat. A part, poden tenir nicotina o no. Això ha fet que puguin ser comercialitzats arreu. La fàcil obtenció i l'alt protagonisme de les aromes han fet que es popularitzi molt entre els joves, també en els menors.

Per acabar, el tabac tradicional és el que s'ha fumat durant segles. Amb forma cilíndrica i allargada, els cigarrets poden venir preparats o es poden vendre per peces perquè cadascú se'l fabriqui. Contenen nicotina i són nocius per a la salut dels consumidors. A Espanya la seva venda està restringida i només en poden comprar persones adultes de més de 18 anys.

stats