Salut

Descobreixen les escletxes per on es va colar la vida a la Terra primitiva

Un grup d'investigadors descobreixen com la calor que flueix per les esquerdes és capaç d'enriquir molècules rellevants per als orígens químics dels primers organismes

ARA
2 min
Els resul

BarcelonaLa pregunta sobre com va començar la vida és una de les més antigues de la història de la humanitat. Primer es va provar de respondre amb mitologia i religions, però no ha sigut fins que s’ha acumulat prou coneixement que ens hem aproximat més a resoldre aquest enigma amb multitud de teories. A través de la ciència s’han entès els mecanismes químics bàsics necessaris per fer possible la vida, i ara un grup d'investigadors de la Universitat de Múnic han fet un pas més i han descobert una de les claus de l’origen dels primers organismes a la Terra primitiva. 

Segons un estudi publicat la revista Nature, la calor que flueix a través de les esquerdes de les roques, com les que hi ha als volcans i als sistemes geotèrmics, és capaç d’enriquir i purificar molècules rellevants per als orígens químics de la vida. Això explicaria com es van formar els primers blocs de la vida a partir de barreges químiques complexes. La formació de biopolímers i els seus components va ser un moment clau en els orígens de la vida a la Terra primitiva. Fins ara, però, aquests mecanismes no s’havien pogut replicar en un laboratori. 

Els investigadors alemanys han utilitzat petites cambres inspirades en la geologia terrestre amb esquerdes minúscules d’unes 170 micres de gruix. A l’escorça de la Terra es poden trobar grans xarxes d’esquerdes similars i la comunitat científica creu que eren abundants al planeta abans que apareguessin els primers organismes vius. Amb aquestes esquerdes recreades han aconseguit separar més de 50 molècules que són rellevants per a la vida primitiva a partir de mescles complexes d’aminoàcids, bases nitrogenades, nucleòtids i altres compostos.

Segons els investigadors, amb la calor de les escletxes es va aïllar i enriquir molècules específiques que van ser determinants per a l’aparició de la vida. De fet, els autors destaquen que fins i tot una diferència de temperatura moderada és suficient per separar i purificar diversos tipus de molècules prebiòtiques. D’aquesta manera, els fluxos de calor geotèrmics naturals podrien haver impulsat aquesta separació. Els autors proporcionen un mètode eficient per produir els compostos necessaris per investigar els orígens de la vida.

stats