Coronavirus
Societat Salut 08/07/2022

¿Poden tornar els símptomes de covid després de rebre l'antiviral de Pfizer, el Paxlovid?

El màxim assessor de Biden per a la pandèmia, Anthony S. Fauci, va tornar a donar positiu dies després del tractament, però tot i això el defensa

Sheryl Gay Stolberg (The New York Times)
3 min
El doctor Anthony Fauci, director de l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses, testifica en una audiència del Subcomitè d'Asignacions del Senat sobre Treball, Salut i Serveis Humans, Educació i Agències relacionades per discutir la sol·licitud de pressupost de l'any fiscal 2023 del president Biden per a l'Institut Nacional de Salut al Capitol Hill a Washington, Estats Units

Anthony S. Fauci, el màxim assessor de la pandèmia del president nord-americà, Joe Biden, va compartir en una entrevista la seva experiència amb el fàrmac antiviral Paxlovid per intentar esvair els dubtes sobre la seva efectivitat. El doctor, de 81 anys, va revelar que s'havia contagiat i que es va prendre durant cinc dies les pastilles fabricades per Pfizer, cosa que, diu, va evitar la progressió greu de la infecció. "El Paxlovid va fer el que se suposava que havia de fer: evitar. Tinc 81 anys, vaig estar en risc d'hospitalització i ni tan sols vaig estar a prop d'estar prou malalt per acabar ingressat", va dir.

Passats els cinc dies de tractament, el doctor va tornar a patir símptomes compatibles amb el virus i un test va confirmar que havia tornat a donar positiu. Va descriure els seus símptomes inicials com a lleus i va explicar que "no se sentia malalt", però després va sentir-se "sorprès i decebut": no només van reaparèixer els símptomes, sinó que eren pitjors que abans, incloent-hi febre, secreció nasal i tos. Aleshores, el seu metge va tornar a receptar-li pastilles de Paxlovid per a cinc dies. El cas d'aquest metge se suma a un nombre creixent d'experiències semblants que els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) anomenen "covid recurrent potencial".

Es tracta de pacients que prenen el fàrmac, deixen de tenir símptomes i fins i tot donen negatiu, però uns pocs dies després tornen a patir-los i, fins i tot, tornen a donar positiu als tests. A finals de maig el CDC ja va abordar aquest fenomen i va aconsellar a qui l'experimenti que "reiniciï l'aïllament i s'aïlli de nou durant almenys cinc dies", independentment de si ha rebut el tractament antiviral. Els experts van explicar que "un breu retorn dels símptomes pot formar part de la història natural" de la infecció en algunes persones, tant si han pres l'antiviral com si estan vacunats o no.

L'agència va informar que, segons alguns informes de casos, el rebot no representava una reinfecció amb el coronavirus ni el desenvolupament d'una resistència a l'antiviral. El doctor Ashish K. Jha, coordinador de coronavirus a la Casa Blanca, va dir que les dades generalment mostraven que entre el 2% i el 5% dels pacients que havien rebut les píndoles de Paxlovid havien experimentat el rebot, si bé alguns altres informes suggerien una taxa més elevada, d'entre el 7% i el 8%. "No estem veient cap evidència que el rebot faci que la gent estigui molt malalta i hospitalitzada", va explicar. Per això, va subratllar Jha, tot i que una petita minoria reviuen els símptomes o tornen a donar positiu i haurien d'aïllar-se, "el propòsit principal d'aquest tractament és mantenir la gent fora de l'hospital". I això ho compleix "fantàsticament".

Ja s'havia vist als assajos

En la seva sol·licitud per a l'autorització d'ús d'emergència del Paxlovid, Pfizer va plantejar que "diversos subjectes semblaven tenir un repunt dels nivells d'ARN de SARS-CoV-2 al voltant dels dies 10 o 14", si bé el rebot s'havia produït tant en els tractats amb el Paxlovid com els que van rebre placebo. L'assaig clínic que va donar suport a l'autorització del Paxlovid de la FDA es va dur a terme en persones que no estaven vacunades, i això és el que ha portat alguns experts a proposar la necessitat de generar-ne més dades amb persones prèviament vacunades. Entre ells hi ha el doctor Carlos del Rio, expert en malalties infeccioses de la Universitat Emory, que va dir en una entrevista: "Necessitem dades urgentment per conèixer, en persones vacunades i majors de 65 anys, qui ho necessita i per quant de temps".

El CDC va afirmar que el Paxlovid s'ha de continuar recomanant per al tractament en fase inicial del covid lleu o moderat entre persones amb alt risc de progressió a malaltia greu, sempre que tinguin 12 anys o més i pesin almenys 39 kg. Segons l'agència, no hi ha proves concloents que una persona que pren Paxlovid necessiti un tractament addicional amb el mateix fàrmac o altres teràpies quan se sospita que pateix un rebot, però Fauci va assegurar que fer dues pautes de cinc dies és "relativament comú" entre els que pateixen aquest fenomen.

L'assessor de Biden, que en el moment que va ser entrevistat només notava "una mica de nas tapat", va dir que caldria un estudi que comparés un tractament de cinc dies de Paxlovid amb un de deu dies per saber si és possible evitar el rebot amb una pauta addicional de cinc dies. "Crec que hi ha una confusió comprensible quan la gent sent que la gent es recupera", va plantejar el doctor. "Però no confongueu això amb el propòsit original a què està destinat el Paxlovid: no pretén que et recuperis, sinó evitar que t'hospitalitzis", insisteix.

stats