Salut

La universitat ensenya a dormir: neix una càtedra del son a la UB

La Facultat de Medicina i AdSalutem uneixen forces per impulsar la formació i la recerca i fomentar bons hàbits de descans

ARA
2 min
Un nen que ja dorm sol a la seva habitació.

Barcelona"Dormir poc o dormir malament és un mal negoci", adverteix el professor de la Universitat de Barcelona (UB) Alejandro Iranzo, que a partir d'ara també és director de la nova càtedra del son i els seus trastorns. Una qualitat i una quantitat inadequades del son s’associen amb malalties cardiovasculars i neurodegeneratives i cal formació i recerca per revertir aquesta situació. Per això la UB i AdSalutem Institut del Son han unit esforços i han creat aquesta càtedra amb l'objectiu de generar i difondre contingut que pugui ajudar les persones que pateixen trastorns del son i promoure hàbits de descans saludables.

Cada cop hi ha més persones que pateixen aquest tipus de trastorns, per la qual cosa els impulsors creuen que el sector sanitari s'ha de bolcar en la formació i la recerca per promoure una medicina del son que contribueixi a "construir vides saludables". Malalties com l’ictus, l’infart, l’obesitat, la diabetis, el Parkinson i l’Alzheimer, entre d’altres, s'associen a dormir poc i malament.

El president d'AdSalutem, Antoni Esteve, insisteix en la importància de la recerca per traslladar els avenços científics a les persones que pateixen trastorns del son i rebaixar el risc d'aquestes patologies associades. Amb la creació d'aquesta càtedra, s'impulsaran cursos de formació clínica per a universitaris i professionals sanitaris, estades en unitats del son, investigacions, publicacions científiques i, fins i tot, un premi nacional de recerca sobre aquesta disciplina. Esteve creu que calen més tractaments per trastorns com l’insomni, les apnees, la paràlisi del son i la síndrome de les cames inquietes i la col·laboració entre les dues institucions és un "binomi potent" per aconseguir-ho.

El rector de la UB, Joan Guàrdia, ha reivindicat la figura d'Iranzo com la millor persona per tirar endavant aquest projecte, ja que és "una autoritat mundial" en l’estudi dels trastorns del son. De fet, segons ha explicat el degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, Antoni Trilla, el director de la càtedra ha col·laborat amb publicacions juntament amb Meir Kryger, professor emèrit de la Universitat Yale, considerat el pare de la medicina del son.

stats