Salut
Societat Salut 30/11/2023

Arriben les primeres assegurances sense sobrecost per a persones amb VIH

Des del 2018 les companyies no poden denegar sistemàticament les cobertures a aquest col·lectiu, però encara hi ha discriminacions

3 min
Espanya encara permet que bancs i asseguradores discriminin els curats de càncer

BarcelonaEl virus de la immunodeficiència humana (VIH) s'ha convertit en una malaltia crònica com la diabetis o el colesterol. Amb un comprimit al dia o una injecció cada tres mesos n'hi ha prou perquè les persones seropositives puguin tenir una esperança de vida com la que tenien abans de la infecció. De fet, la mortalitat atribuïble al VIH ha caigut dràsticament els últims vint anys gràcies als antiretrovirals –s'ha passat de les 1.700 defuncions a les 300 actuals– i ja l'any 2018 el govern espanyol va actualitzar la llei de contracte d'assegurances per prohibir les clàusules que discriminen aquest col·lectiu. Ara bé, encara hi ha companyies que els exclouen, de forma directa, denegant-los la cobertura, o indirecta, apujant-los els preus.

La filial asseguradora de CaixaBank, VidaCaixa, ha anunciat aquest dijous la primera política a l'Estat d'assegurances de vida per a persones amb VIH que no aplica cap sobrecost ni allarga el procés d'avaluació. El conseller director general de VidaCaixa, Javier Valle, ha justificat la decisió d'aplicar la tarifa estàndard, la que s'aplica a la població general, per a les persones amb VIH –que no tenen malalties prèvies i que estan en tractament– assegurant que és una pràctica inclusiva que protegeix tots els segments de la població.

"[La nova política] respon al canvi general en la forma de vida i les condicions de les persones amb VIH; tenim l’obligació [de respondre-hi]", ha afirmat en roda de premsa. L'ha acompanyat el director de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i referent mundial en la investigació del VIH, Bonaventura Clotet, que ha celebrat la decisió: "És un gran pas. És una malaltia cronificada amb una esperança de vida avançada i, en canvi, encara hi ha estigma i por a l'hora de comunicar-ho". I ha afegit: "Aquesta evolució de VidaCaixa no pot ser més idònia i òptima".

La nova política de subscripció ofereix cobertura integral –independentment de si està associada a prèstecs o no– amb tarifes estàndard i també afecta les cobertures complementàries típiques de les malalties greus, com l'Alzheimer, la demència, el càncer i els infarts, que inclou els supòsits d'invalidesa absoluta i permanent. Això, asseguren des de VidaCaixa, fins ara no passava en cap asseguradora; eren inaccessibles per a aquest col·lectiu.

També podran contractar assegurances aquells que es troben "en fases més avançades del virus. En aquests casos, VidaCaixa estudiarà totes les opcions possibles com a alternativa a la denegació", es comprometen en un comunicat. Per exemple, qualsevol prova complementària que calgui per tramitar l'assegurança serà finançada per la companyia. "Continuarem treballant sense descans per garantir l'accés de totes les persones a tots els productes asseguradors, sense que ningú es quedi enrere", ha afirmat Valle.

Des del 2018, VidaCaixa assegura que ha fet passos per revertir la denegació gairebé sistemàtica de cobertures per a persones amb VIH. Segons dades internes, el 2016 pràcticament totes les peticions (90%) eren rebutjades i no va ser fins a la reforma legal del 2018 que van començar a acceptar-se la meitat de les subscripcions, si bé de forma condicionada al pagament d'uns preus superiors (primes). No és fins al 2021 que les sol·licituds condicionades superen les denegacions. "Cada vegada hi ha menys denegacions, però també ens agradaria que el 2024 aparegui la categoria d’aprovacions sense condicions", ha dit Valle.

Menys casos, però detectats amb retard

A Espanya, gairebé 67.000 persones conviuen amb el VIH. El 2022, l'últim període amb dades actualitzades, es van diagnosticar 2.956 infeccions noves, un terç de les quals entre joves d'entre 25 i 34 anys. Tot i això, malgrat que es manté la tendència decreixent de la incidència, els experts adverteixen que el percentatge de diagnòstics tardans continua sent elevat (48,6%), segons l'últim informe de Vigilància Epidemiològica del VIH i Sida a Espanya.

Clínicament, un diagnòstic de VIH es considera tardà quan la persona diagnosticada té un recompte de limfòcits (les cèl·lules que defensen el cos d'una infecció) en sang per sota de 350 cèl·lules/ml o si presenta una malaltia compatible o causada per l'evolució del VIH a la sida (tuberculosi, pneumònia per Pneumocystis jirovecii o toxoplasmosi, per exemple).

stats