Societat 17/06/2019

"De salvadors a salvats"

Dos mossos i dos infermers es queden atrapats dins d'un ascensor enmig d'una emergència

Cèlia Codina / Jordi Mumbrú
2 min
L'ambulància aparcada al mig del carrer Diptutació.

BarcelonaA les sis de la tarda, una multitud de persones desborden el primer pis d'un edifici del carrer Diputació de l'Eixample enmig d'una confusió general. Fora hi ha una ambulància aturada enmig del carrer, cotxes de policia i un camió dels bombers. A dins, veïnes amb bata i nens que arriben de l'escola, i tots ells especulen. "Segur que és l'ascensor!", crida des de la finestra una de les veïnes. "Des de la setmana passada fa un soroll estrany". Els veïns s'aparten per deixar passar tots els uniformats que entren a l'escala, i la situació cada cop sembla més un episodi d''Aquí no hay quien viva'.

Agents amunt, infermers avall. Tot a les fosques. Uns veïns estrangers i carregats de maletes es miren l'escena amb cara de preocupació i la resta segueixen especulant. Mentrestant, l'ascensor està parat entre el segon i el tercer pis, i tothom es reuneix al voltant per veure qui ha sigut el que s'ha quedat atrapat aquesta vegada. "Fa uns dies ja s'hi va quedar un noi, sempre igual!", murmura la veïna del cinquè. La sorpresa és general quan els bombers aconsegueixen fixar l'ascensor, obrir les portes, i de dins en surten una parella de mossos d'esquadra i una de treballadors sanitaris del SEM, uniformats, carregats i preparats per a l'acció. "Esteu bé?", pregunta un dels bombers. Responen que sí. "De salvadors a salvats", diu la primera infermera que aconsegueix sortir de l'ascensor. Quan el seu company també s'escapa, tots dos arrenquen escales amunt per atendre l'emergència. Han de pujar fins a l'àtic.

Els treballadors sanitaris eren els qui havien trucat als bombers: l'ascensor s'havia aturat mentre pujaven a cobrir una emergència sanitària que després aconsegueixen solucionar en pocs minuts, segons expliquen ells mateixos a la sortida. "L'ascensor ja no funciona. Ara heu de trucar al tècnic", avisa un dels bombers a en Paco, un dels veïns més curiosos de la finca. L'home bufa, i això que només viu al primer. "Jo encara que també visqui al primer sí que he d'utilitzar l'ascensor perquè em fan mal les cames", lamenta la veïna del Paco. Tots dos fa més de 30 anys que viuen a la finca i mentre encara hi ha agents que pugen i baixen, recorden quan van anar junts de vacances a Múrcia. "Me la vaig endur a la platja", diu el Paco tot orgullós, i especifica: "Soc de Múrcia però a la platja hi anem a Almeria".

I en aquell moment arriba la Glòria, la presidenta de l'escala. "Hem de tornar a avisar el servei tècnic", la informa el Paco. I la Glòria també bufa. Diu que s'ha passat tot el cap de setmana avisant d'avaries a l'ascensor. Li tocarà a ella fer tots els tràmits perquè l'ascensor torni a funcionar.

A poc a poc, els agents dels Mossos van marxant, com els treballadors sanitaris, i els veïns tornen a entrar a casa seva. La veïna de l'àtic ja està bé, però això sí, s'ha quedat sense ascensor.

stats