Els sanitaris dels CAP de Salt esclaten: “Treballem amb por”

Demanen a Salut que posi personal de seguretat als ambulatoris per evitar amenaces i agressions

3 min
Els sanitaris dels CAPs de Salt denuncien que treballen "amb por" i demanen que posin vigilants de seguretat a l'entrada dels dos ambulatoris saltencs

SaltEls treballadors dels dos centres d'atenció primària de Salt (Gironès) han dit prou. Segons ha denunciat la metge i portaveu dels treballadors, Angie Lladó, els últims mesos de pandèmia els pacients estan “molt crispats” i han rebut amenaces. L'últim incident, que ha fet vessar el got, es va produir la setmana passada quan una persona toxicòmana es va posar “molt violenta” perquè no li van voler fer cap recepta. “Ens va amenaçar de mort i després vam saber que anava armat amb un cúter. A més, es va carregar dos vehicles que hi havia aparcats aquí davant, un d’una administrativa i un del CAP, i des de llavors estem molt espantats. Treballem amb por”, ha subratllat Lladó. 

La situació s’ha agreujat tant que fins i tot hi ha metges que passen consulta amb la porta tancada amb clau. En el cas del CAP Jordi Nadal i Fàbregas, tenen sempre posada una reixa metàl·lica a l'interior per protegir les persones que hi ha a la recepció. “Hi ha gent que ve sota els efectes de drogues a increpar-te, n’hi ha que estan molt nerviosos o gent que vol hora per al metge ja i que no es vol esperar. Estan molt enfadats amb el sistema i nosaltres, que som a primera línia, acabem rebent”, ha continuat relatant Lladó, que també assegura que són situacions que es repeteixen des de fa mesos als dos centres d’atenció primària que hi ha a Salt.  

Per tot plegat, els treballadors han fet una concentració aquest migdia amb pancartes on es podia llegir “La por no és subjectiva” o “No a les agressions, no a les amenaces i no a la violència contra els sanitaris” per demanar al departament de Salut que posi un membre de seguretat a la porta de cada ambulatori. 

No obstant això, la conselleria –segons la metge– només ha posat damunt la taula opcions “pal·liatives”. “Ens proposen que, un cop hi hagi un incident, denunciem la persona, o ens han ofert una aplicació de mòbil per avisar la policia. Però mentre arriben els agents, què fem amb la persona que ens amenaça? Potser amb el temps que triguen a arribar ja ha pogut fer-nos mal”, ha criticat Lladó que, per aquests motius, no creu que les propostes de Salut aportin cap solució. “Una persona molt violenta no es pot deixar entrar a un ambulatori”, ha sentenciat. 

Un problema puntual, segons Salut

El departament de Salut ha informat que les agressions als professionals sanitaris són un tema que "preocupa molt" des de fa anys, però no creu que la solució sigui contractar vigilants de seguretat perquè, en el cas de Salt, sosté que “es tracta d’un problema amb un usuari puntual”. “Creiem que el que és prioritari és buscar una solució al cas d’aquest jove, que s’ha convertit en un problema de convivència que afecta, en general, el municipi de Salt”, s'apunta en un comunicat. 

De fet, la conselleria ha recalcat que la setmana passada es va interposar una denúncia als Mossos d'Esquadra contra aquest usuari –el que va amenaçar els treballadors i va malmetre dos vehicles–. Així mateix, s'ha posat a disposició dels dos centres uns dispositius electrònics per avisar la Policia Local, s'ha acordat amb els Mossos augmentar la presencialitat als ambulatoris i s'han mantingut converses amb l’Ajuntament i els cossos policials per “buscar solucions al problema que hi ha amb aquest usuari que no es limiten al CAP”.

A l’escrit, Salut també condemna qualsevol agressió o amenaça que puguin rebre els professionals sanitaris i recorda que té protocol·litzat un procediment de prevenció i actuació davant situacions de violència. En aquest sentit, recorda que tots els centres de salut tenen mecanismes de seguretat com càmeres i un sistema d’alerta intern de manera que, en el moment que un professional l’activa, tots els ordinadors informen que s’està produint una situació conflictiva.

stats