Societat 29/02/2012

Govern espanyol i comunitats autònomes pacten una sanitat igual a tot l'Estat

La ministra de Sanitat, Ana Mato, i els consellers autonòmics pacten posar fil a l'agulla a un full de ruta per homogeneïtzar les prestacions a tot l'Estat

Joan Rusiñol
2 min

MadridLa reunió a Madrid entre la ministra de Sanitat, Ana Mato, i els consellers autonòmics, entre ells el català Boi Ruiz, ha servit avui per posar la primera pedra a una sanitat espanyola encara més homogeneïtzada, igual arreu de l'estat espanyol. Mato l'ha qualificat de "full de ruta" per garantir "a tot el territori nacional [espanyol] una mateixa cartera bàsica" de prestacions sanitàries. És a dir, que amb el finançament que l'Estat transfereix a les comunitats per aquest concepte es financi exactament el mateix arreu. De la comissió tècnica n'espera les primera conclusions en un mes.

Això obre interrogants perquè, com ha admès la ministra, suposa repensar el catàleg de serveis que ofereixen les diferents comunitats. Mato ha assegurat que "no es tracta de retallar" i ha recordat que, fora d'aquests diners, cada autonomia "pot ampliar" els serveis que vol donar, si cada govern se'ls paga.

Estalviar el 8% de despesa farmacèutica

El conseller Boi Ruiz s'ha mostrat satisfet dels pilars que han de guiar la reflexió sobre el pacte per la sanitat, que pivotarà sobre la subcomissió que s'ha creat al Congrés, a instàncies d'una moció de CiU. "Cal posar una mica d'ordre", ha dit el conseller. També s'ha compromès a estalviar "més del 8%" (la xifra del 2011) en despesa farmacèutica a Catalunya.

A la reunió d'avui, també s'ha acordat una targeta sanitària única i vitalícia, que serveixi per moure's per tot l'Estat i tenir accés a l'historial clínic i a les receptes electròniques.

També hi ha hagut acord per impulsar un calendari de vacunació conjunt per a tot l'Estat, una central de compres unificada –per estalviar diners– i una xarxa d'agències d'avaluació, que, entre d'altres coses, hauran d'anar definint el catàleg de serveis mínims amb criteris tècnics.

Copagament

Avui no s'ha parlat del possible copagament. Ni del tiquet moderador català ni de la possibilitat, avançada per un diari de Madrid, que es gravi amb 3 euros la recepta mèdica. Fonts del ministeri han explicat a l'ARA que això no està sobre la taula. La ministra s'ha limitat a ajornar la discussió per a més endavant, en el marc de la reflexió tècnica de les comissions que treballen per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari.

Fora d'aquest àmbit, govern espanyol i consellers han acordat un protocol d'actuació per a les afectades per les pròtesis mamàries PIP.

stats