Salut
Societat Sanitat 10/02/2022

Els ambulatoris tindran nutricionistes per controlar el que mengem

Salut contractarà 150 nous dietistes que no passaran consulta directa, sinó que es coordinaran amb metges i infermeres

ARA
3 min
Una metgessa atén a la consulta la visita d'una pacient al centre d'atenció primària (CAP) Ramon Turró de Barcelona.

BarcelonaEls ambulatoris tindran nutricionistes i dietistes per prevenir malalties i promocionar la salut. De moment, ja se n'han incorporat mig centenar i durant tot aquest any la nòmina es completarà amb 150 professionals que, com ja passa amb els referents emocionals, no tindran l'agenda oberta als usuaris, és a dir, que no es podrà demanar cita per a una visita directa sinó que la seva feina se centrarà bàsicament en la gestió comunitària i en la coordinació amb els metges de família.

La incorporació d'aquests professionals s'inclou en l'estratègia del departament de Salut d'anar comptant amb professionals relacionats amb la salut mental, que també s'estan desplegant als centres de primària per detectar el malestar comunitari. En aquest cas, els nutricionistes tenen l'encàrrec de prevenir malalties molt vinculades amb mals hàbits alimentaris, com l'obesitat, el colesterol o la diabetis, la incidència de les quals ha augmentat els últims anys a causa, entre d'altres, dels costums més sedentaris i de la popularitat del menjar porqueria.

En concret, segons Salut, el programa preveu incorporar un dietista nutricionista per cada 50.000 habitants, cosa que es tradueix en la contractació de 150 professionals al llarg d'aquest any. El conseller Josep Maria Argimon ha presentat el programa al CAP Santa Rosa de Santa Coloma de Gramenet, que ja compta amb un d'aquests professionals, però ha matisat que els nutricionistes treballaran per a més d'un ambulatori amb la idea que formin "equips per territori".

Així, aquests professionals reforçaran el que ja feien les infermeres dels centres: promocionaran hàbits d'exercici i alimentaris més saludables amb la intenció que els pacients els adoptin, adaptats a les condicions físiques dels pacients i tenint en compte els seus riscos de patir malalties o també quin és el seu nivell socioeconòmic, ja que s'ha constatat que en les famílies amb menys recursos s'acaba ressentint la qualitat de les dietes.

Els nutricionistes treballaran als centres de primària de forma multidisciplinària amb la resta de professionals dels equips, amb especial vinculació amb la infermera, ja que aquesta sí que té contacte directe i personal amb els pacients. Aquests dietistes respondran a les consultes que els puguin fer els seus companys (metges de família o infermeres) i només en casos puntuals donaran atenció individual, perquè, destaca Argimon, la voluntat és que tinguin visibilitat en espais comunitaris com esplais de joves, residències o centres cívics.

Empoderament del pacient

Lara Arnau, nutricionista d’aquest programa, ha afirmat que les incorporacions han d'ajudar a promoure l’empoderament i l’educació de la població per adquirir hàbits d’alimentació saludable. “Treballarem interdisciplinàriament dins dels equips, reforçant la tasca que ja duen a terme les infermeres i altres membre de l’equip en aquest àmbit concret”, ha insistit.

El fixatge d'aquests professionals fa anys que es reclamava des de la primària, ha recordat en la mateixa roda de premsa Maite Escudero, infermera i adjunta a la direcció del CAP Santa Rosa, que ha assenyalat que confia que la seva arribada suposi "una injecció més, que concretarà i millorarà l’atenció" que ja fan les seves companyes.

Salut ha implementat el programa amb el suport del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya i reserva per als nous professionals un temps perquè es puguin dedicar a fer investigació, docència i recerca relacionada amb la nutrició. A Catalunya el problema de salut pel que fa als hàbits alimentaris més prevalent és l’obesitat i és una tendència ascendent en els països de renda més elevada. Segons dades de l’Enquesta de salut de Catalunya de l’any 2020, a Catalunya el 17% de la població d'entre 18 i 74 anys presenta obesitat i la prevalença augmenta amb l’edat. L’obesitat és també molt freqüent en la infància i l’adolescència, i un 11,7% de la població d'entre 6 i 12 anys té obesitat (14,1% en nens i 9,3% en nenes).

stats