URBANISME
Societat 12/10/2017

Sant Adrià de Besòs tira endavant el crematori tot i l’oposició veïnal

El projecte té més a prop la concessió de la llicència d’activitats i la d’obres

Andreu Merino
2 min
L’àrea del barri de la Catalana de Sant Adrià de Besòs on s’ha de construir un crematori polèmic.

BarcelonaLlum verda al projecte de complex funerari al barri de la Catalana de Sant Adrià de Besòs, que inclou un tanatori i un crematori. L’Ajuntament, a través de la Ponència Ambiental Municipal, considera que no hi ha cap raó mediambiental per no entregar la llicència d’activitats a la unió temporal d’empreses (UTE) adjudicatària del projecte, Tanatori del Litoral. Des del 9 d’octubre, el consistori ha obert un període perquè tant la UTE com la plataforma Stop Crematori presentin al·legacions. La plataforma ja ha avisat que en presentarà, però, si no es prenen en consideració, s’entregarà la llicència d’activitats i també s’atorgarà la d’obres. “El procés està en marxa”, assegura la quarta tinent d’alcaldia i responsable de l’àrea de Territori, Ruth Soto.

El comunicat en què l’Ajuntament detalla l’entrega de la llicència passa per alt els dubtes urbanístics que s’han plantejat des del 2015, quan es van subhastar els terrenys on hi ha projectat el complex funerari, la titularitat dels quals és compartida pel Consell Comarcal del Barcelonès -propietari majoritari- i l’Ajuntament.

Al juny el secretari municipal va instar l’Ajuntament -a través d’un informe no vinculant- a canviar el Pla General Metropolità (PGM) si volia tirar endavant l’obra, després que el consistori reconegués dubtes a l’hora d’interpretar la regulació urbanística. I és que diverses veus apuntaven que el PGM impedeix la construcció d’equipaments privats en aquesta zona del barri de la Catalana. Per al secretari, la modificació del PGM era la decisió jurídicament més segura.

Polèmica pels permisos

Des d’aleshores, el consistori ha rebut al·legacions de Tanatori del Litoral i Stop Crematori. La UTE s’oposava rotundament a deixar en via morta l’entrega de llicències, ja que entén que la modificació del PGM del 2008 empara l’activitat privada a la zona. A més, l’empresa amenaçava d’“acudir als tribunals contra l’acte de denegació” i actuar contra tècnics i càrrecs que han intervingut en l’expedient. Tanatori del Litoral també anunciava que si el projecte no tirava endavant demanaria a l’Ajuntament el retorn dels diners invertits. Segons els números que aporta l’empresa, el conglomerat societari ja ha abocat 5,7 milions d’euros al projecte.

En canvi, les al·legacions de la plataforma Stop Crematori qüestionaven la legalitat urbanística del projecte i també demanaven que s’apliqués el principi de precaució en relació a les afectacions mediambientals que podria suposar. Dit d’una altra manera, tot i reconèixer que els estudis sobre la contaminació dels forns de cadàvers són escassos, recordaven per exemple que legalment els cementiris de nova construcció s’han d’aixecar a més de 500 metres de zones poblades. “Aquesta distància s’hauria d’aplicar als crematoris i en aquest cas no és així”, considera Pilar Raja, que és membre de la plataforma.

Risc de judicialització

L’anunci d’entrega de llicència evidencia quines consideracions es van tenir més en compte per part de l’Ajuntament i ha precipitat els esdeveniments. Stop Crematori valora fer efectiu l’avís de portar el consistori als tribunals.

Avui mateix els membres de la plataforma decidiran en assemblea un nou calendari de mobilitzacions. Fins ara Stop Crematori ha exhibit força amb concentracions periòdiques a la plaça de la Vila i la recollida d’unes 9.000 firmes en contra del complex funerari.

stats