ECOLOGIA
Societat 21/11/2018

Santa Coloma vol ser la vila termal de l’àrea metropolitana

Aprofitarà les aigües descobertes en les obres de la L9

Gemma Garrido Granger
2 min
El futur balneari de Santa Coloma es construirà en uns terrenys de titularitat pública de 10.000 metres quadrats al Parc de Can Zam.

Santa Coloma de GramenetL’aspiració de Santa Coloma de Gramenet de consolidar-se com a vila termal està cada vegada més a prop de fer-se realitat. De cara al 2025, l’Ajuntament ja té clar com aprofitarà les aigües termals descobertes l’any 2004 durant la construcció de l’estació de metro de Fondo de la L9 Nord -però que no es van començar a estudiar fins fa dos anys- i que són només una part del circuit d’unes 50 hectàrees que s’amagava en el subsol de la ciutat. D’una banda, el consistori posarà en marxa una xarxa pública de climatització per a equipaments municipals, i de l’altra, construirà un balneari que vol ser un referent d’àmbit metropolità.

La presència d’aigües calentes, que els estudis assenyalen que s’estén a una vuitena part de la superfície del municipi, converteix Santa Coloma en un dels pocs casos a Europa en què es localitza aquest recurs natural en un entorn urbà ja consolidat. “Ja que la ciutat ha tingut la gran sort de disposar d’aquest recurs, hem d’aprofitar-lo per millorar l’accés al consum d’energia i, alhora, fomentar els usos de caràcter termal i lúdic”, explicava ahir l’alcaldessa Núria Parlon durant la presentació del projecte Santa Coloma, ciutat termal.

Font gairebé inesgotable

Les anàlisis han conclòs que la temperatura de l’aigua pot arribar fins als 60 °C i que es poden generar diàriament més de 860.000 litres de gran puresa, i, per tant, es considera una font gairebé inesgotable. El doble objectiu de l’Ajuntament és, per una banda, aprofitar aquest recurs per fer més sostenible el consum energètic a la ciutat i, per l’altra, facilitar a la població l’accés a activitats relacionades amb el termalisme.

Així, l’Ajuntament projectarà la construcció d’un balneari al Parc de Can Zam, en un terreny de titularitat pública de 10.000 metres, si bé de la gestió i l’explotació se’n farà càrrec un operador extern, escollit per concurs públic. Els centres esportius de veïnats perifèrics com Can Zam, el Raval i Fondo seran els primers a incorporar els usos termals en la seva oferta.

Però el primer pas per aprofitar les aigües calentes serà la creació d’una xarxa pública que abasti 45 equipaments socials, educatius i culturals de la ciutat, amb l’objectiu d’abaratir el consum energètic dels edificis públics. “Seria un sistema semblant al de l’aigua corrent, que reduiria les despeses de calefacció i utilitzaria l’energia d’una manera més sostenible”, va dir Parlon. En concret, el consistori estima que es podrien estalviar uns 800.000 euros a l’any, tot i que la inversió prevista per al desplegament de la xarxa és d’uns 30 milions d’euros.

Sobre la possibilitat que la ciutat es converteixi “en un referent del termalisme de l’àrea metropolitana”, Parlon deixava clar també que l’objectiu del municipi és dirigir el projecte cap al públic “familiar”. “La dimensió turística que en un futur pugui tenir aquest balneari estarà orientada al públic familiar. No volem un turisme de masses o que tingui una visió elitista de les aigües termals”, deia l’alcaldessa, que situa com a prioritat que el conjunt de la ciutat pugui gaudir d’aquests nous serveis “en primera persona”.

stats