Societat 30/05/2018

Els veïns de Santa Coloma es mobilitzen contra un pla urbanístic que comporta enderrocs de finques

Ocupen un edifici afectat i denuncien que l'Ajuntament vol aixecar un gratacel de 12 plantes

Gemma Garrido Granger
4 min
Els veïns encadenats aquest matí.

Santa Coloma de GramenetEls veïns de Santa Coloma de Gramenet s’han mobilitzat aquest dimecres al centre històric de la ciutat per intentar aturar un projecte urbanístic promogut per l’Ajuntament que comporta, entre altres aspectes, enderrocar les finques de construcció antiga i edificar, en el seu lloc, un gratacel de 12 pisos i 50 metres d’alçada.

Les mobilitzacions han començat a les 8 del matí, quan una vintena veïns han ocupat i s’han encadenat en un dels edificis afectats, un immoble centenari de la ciutat vella colomenca, conegut perquè va ser la primera escola republicana del barri. L’actuació ciutadana ha impedit que les excavadores enderroquessin els edificis que el Pla Especial de Reforma Interior (PERI) Santa Coloma Vella II preveu, a la plaça de la Vila i els carrers adjacents Pedró i Vistalegre. A més a més, també han aconseguit que el regidor d’Urbanisme, Jordi Mas, es reunís amb els afectats directes i es comprometés a no enderrocar els pisos on encara hi hagi gent vivint “legalment”.

El pla urbanístic comportarà canvis molt importants al centre de la ciutat. El projecte preveu alliberar espai per donar continuïtat i amplitud a l’actual passeig de Mossèn Jaume Gordi, fins a arribar a la cruïlla de la plaça de la Vila amb la rambla de Sant Sebastià, on es crearà una nova plaça pública de 1.280 m2 de superfície. Alhora, però, també afecta una desena d’habitatges particulars i permet la construcció del gran edifici.

Per lluitar contra el projecte, els afectats pel possible enderrocament de les seves cases, juntament amb veïns del barri, s’han organitzat a través de la plataforma ‘Salvem la ciutat vella de Santa Coloma’. Una de les portaveus de la plataforma, Mireia Oller, lamenta que la reforma afecti tant famílies de renda antiga amb contracte indefinit, com llogaters i ocupes, que van instal·lar-se als pisos buits.

Aquesta remodelació de la ciutat vella i la construcció del gratacel en ple centre es va iniciar a principis dels anys 2000, quan Bartomeu Muñoz –un dels processats per la trama de corrupció Pretòria– era alcalde. La crisi financera, però, va obligar a suspendre les obres. La bastida del projecte s’ha mantingut fins ara. Solvia, la immobiliària del Banc Sabadell, és la propietària dels terrenys on s’edificarà el gratacel.

Els membres de la plataforma consideren que l’obra, que compta amb un pressupost total de 799.005 euros, forma part d’un entramat especulatiu, “que destrueix el patrimoni històric de la ciutat”. Però la qüestió que més els preocupa és que la reparcel·lació dels terrenys inclou habitatges on encara viu gent amb renda antiga que podrien acabar al carrer. L’Ajuntament de Santa Coloma, però, assegura que els afectats per la reforma ja havien estat avisats fa temps. “Ja s’han reallotjat nou famílies, i amb les dues pendents hi ha el compromís ferm de no enderrocar els seus habitatges fins que no s’hagi trobat una solució òptima”, ha anunciat el consistori en un comunicat de premsa. A la nota, també critiquen durament “les mentides” de SOM Gramenet, el principal partit de l’oposició, que s’ha sumat a la plataforma veïnal. El regidor d’aquesta formació Jordi García qualifica la reforma urbanística de “projecte disbarat” i acusa el govern d’haver actuat negligentment, “aprovant en junta de govern i aprofitant-se de la majoria absoluta que ostenten”.

Salvar els que viuen “legalment”

Un dels dos casos pendents és el de la Montserrat Oller, portaveu de la plataforma. Assegura que el consistori no els va comunicar en cap moment que el pla de reforma obligués a enderrocar la casa on viu la seva mare: “Ens van notificar el 2016 que el pis formava part del pla, però ens va estranyar perquè la nostra casa no destorba en la prolongació del passeig Mossèn Gordi”.

El seu cas va motivar que els afectats directes es reunissin amb el regidor d’Urbanisme de la ciutat, Jordi Mas. La trobada va culminar amb el compromís del consistori de no enderrocar cap habitatge on hi hagués gent “vivint legalment”. No serà així amb els edificis buits com l’edifici de l’escola, que, en principi, no podrà eludir l’enderrocament. L’edifici està ocupat des d’aquest dimecres.

Els veïns lamenten que l’Ajuntament vulgui carregar-se el “poc que queda” de la Santa Coloma antiga i que “està en bones condicions”. En aquesta línia, titllen el gratacel en obres de “monstre” i el comparen amb una altra construcció recent al costat de la muntanya que rep el nom de “cúbic” i que també va aixecar polseguera durant el mandat de Muñoz. De fet, la campanya de mobilització resa “Aturem el Cubic2”, en referència a aquesta construcció. També denuncien que dimarts la policia va entrar a les 11 del matí en una de les cases incloses en el PERI per fer-ne fora una família magribina que hi vivia com a llogatera des del 2013. Mireia Oller va criticar que l’Ajuntament col·loqués un cartell en àrab que els informava que l’habitatge seria enderrocat i que s’adrecessin a les oficines de gestió urbanística: “No se’ls va notificar formalment, era un cartell enganxat amb cinta adhesiva”.

stats