Societat 22/09/2016

L'exdiputada d'ICV Núria Buenaventura, inhabilitada 3 anys per autoritzar la caça d'ocells protegits

El jutge considera que va prevaricar en concedir 3.000 llicències, però ella ho nega i recorrerà la sentència

Montse Riart
2 min
Gaspar Llamazares (IU) i Núria Buenaventura (ICV) / EFE

BarcelonaUn jutge de Barcelona ha condemnat a tres anys i mig d'inhabilitació l'exdiputada d'Iniciativa (ICV) Núria Buenaventura per haver autoritzat 3.374 llicències per caçar ocells protegits amb una tècnica prohibida el 2009, mentre era directora general de Medi Ambient de la Generalitat. El magistrat entén que Buenaventura va prevaricar.

Segons la sentència, Buenaventura era conscient que la tècnica del vesc que va autoritzar -que implica l'ús de cola- està prohibida perquè no és un mètode selectiu.

Es va aprofitar d'una excepció

L'exdirectora de Medi Ambient es va defensar al judici assegurant que havia autoritzat les captures per recomanació del Síndic i que es tractava d'una prova experimental. Però el jutge recorda que la caça es va autoritzar sense demanar els informes preceptius ni aprovar un reglament per regular l'excepcionalitat. Diu que Buenaventura va actuar "per la porta de darrere", perquè era conscient que si demanava aquests informes li desaconsellarien autoritzar les captures.

"El que aquí va passar és que amb l'excusa que legalment estava prevista una excepció per a aquest tipus de captures es va autoritzar de manera àmplia, generalitzada, sense control i sense cap voluntat de sancionar aquesta pràctica", conclou la sentència, que afegeix que Buenaventura va actuar per "decisió pròpia" i no per cap criteri tècnic.

La sentència també afegeix que la resolució signada per l'exdiputada d'ICV "és clarament contrària a l'ordenament jurídic". La fiscalia demanava vuit anys i mig d'inhabilitació, però el jutge té en compte els set anys que el cas ha trigat a arribar a judici i li rebaixa la condemna a tres anys i mig sense poder exercir cap càrrec públic.

Buenaventura ho nega

Buenaventura, però, ha anunciat que pensa recórrer la sentència. En un comunicat, ICV defensa que la també exalcaldessa de Rubí "no va prendre cap decisió que estigués fora de la normativa vigent" i manifesta que "no va cometre cap delicte administratiu com el jutge i el fiscal indiquen". La formació ecosocialista afirma que es tracta d’un assumpte "administratiu" i que "en cap cas" és corrupció.

ICV recorda també que fa cinc anys que l’exdiputada no ocupa cap càrrec públic, després que el 2011 renunciés a presentar-se a les llistes pel Congrés dels Diputats. Buenaventura està a l’espera de rebre oficialment la sentència i tindrà deu dies per presentar un recurs d’apel·lació de l’Audiència de Barcelona.

Quins ocells protegits va permetre caçar Buenaventura?

stats