Tribunals

Set anys i mig de presó per al franquista que volia matar Pedro Sánchez

L'Audiència Nacional percep "alta perillositat" per l'arsenal d'armes que guardava a casa

3 min
Manuel Murillo, declarant a l'Audiència Nacional

MadridL'Audiència Nacional ha condemnat a set anys i mig de presó Manuel Murillo, el fill de l'últim alcalde franquista de Rubí, que volia assassinar Pedro Sánchez. Va ser detingut el 2018 i els Mossos d'Esquadra van trobar a casa seva un ampli arsenal d'armes de guerra. A través del grup de WhatsApp Terrasa por España, havia manifestat la seva intenció d'eliminar el president del govern espanyol arran de l'exhumació de Francisco Franco, i el tribunal ha considerat que la voluntat de matar i la quantitat de recursos de què disposava l'implicat constituïen un pla d'"alta perillositat".

La pena més gran és de cinc anys per la tinença d'armes de guerra, que se sumen a dos i mig per homicidi en grau de proposició. En la sentència, el tribunal destaca que Murillo tenia tretze armes reglamentàries i set de prohibides, una d'elles de guerra (fusell Cetme), que durant el judici va reconèixer com a pròpies. A més, assenyala que tenia com a afició el tir i que anava sovint a un club a practicar.

Els jutges l'han condemnat malgrat admetre el caràcter "embrionari" i la dificultat que suposa efectivament posar fi a la vida del cap de l'executiu espanyol. Admeten que no hi havia un pla "ordit, tramat i molt menys conclòs", de manera que la "ideació de l'acusat estaria pròxima a ser forassenyada i, per tant, a ser una proposta no creïble ni factible". Tanmateix, l'Audiència Nacional s'agafa a la doctrina del Suprem que diu que per delinquir cal la decisió de cometre el delicte, sense que sigui necessària l'acceptació de la proposta. Segons la sala, amb els missatges analitzats ha quedat acreditat que l'acusat "cada vegada amb més convenciment, expressa amb una fixació indestructible la seva voluntat de posar fi a la vida del president del govern espanyol".

"Crido a un alçament nacional"

Primer va començar expressant un enuig generalitzat per l'exhumació del dictador i enaltint la seva figura, amb missatges com aquest: “No podem permetre que humiliïn el Generalísimo Francisco Franco ni José Antonio Primo de Rivera. És una venjança per haver perdut la guerra. Aquests només saben guanyar la guerra quan l'altre està mort. Si no tenen collons ni saben després com gestionar un país. No ho consentiré. Si cal me'n vaig armat i seuré a la tomba de Franco i, si s'apropen, disparo. Si toquen Franco suggereixo que comenci la guerra altra vegada pel nostre honor. Patriotes, no ho podem consentir. I aquesta vegada no en quedarà ni un". Amb el pas dels dies, ja se centra en Sánchez: "Ens hem de mullar i actuar. Jo hi estic disposat. La meva gran il·lusió és ficar el traïdor de Sánchez sota la làpida de Franco. Potser estic parlant massa, però dic el que sento al cor".

Més enllà del grup Terrasa por España, Murillo també escrivia privadament a altres contactes, vinculats a Vox i als Grups de Defensa i Resistència (GDR), els grupuscles ultres que van aparèixer quan bullia el Procés. "Crido a un alçament nacional, encara que sembli de bojos, seria la verdadera solució. Crido a l'exèrcit i la Legió [...]. Si no, haurem d'anar franctiradors anònims carregant-nos aquests fills de puta a poc a poc, sense ajuda. Hauríem de tenir més contactes entre nosaltres per planejar actes i fer plans. Jo faria aquestes coses, però no hi vull anar com un boig. Tot ha d'estar ben planejat perquè surti bé, o sigui que necessito ajuda", escrivia.

El tribunal ha rebutjat les al·legacions d'alteració psíquica i d'intoxicació etílica com a atenuants que havia plantejat Murillo. En la seva declaració durant el judici, va manifestar que havia escrit els missatges conspiradors sota els efectes de l'alcohol i de medicament, i que no s'hi reconeixia. Va assegurar que la mescla el situava en un estat d'"al·lucinació" i "eufòria" que el portava a enviar "animalades" a través de WhatsApp. "Quan acabava de menjar m'estirava una mica i contactava amb algú, i treia de dins com una pel·lícula. Perquè hi ha missatges que he vist i no m'he pogut creure que els hagi escrit. Mostro tot el contrari del que soc en persona, potser és el que vivia veient pel·lícules de guerra", va declarar.

stats