MEDI AMBIENT
Societat 22/08/2019

Setge al gran incendi de Gran Canària

El foc, estabilitzat després d'haver cremat 9.200 hectàrees i haver provocat el desallotjament de 10.000 veïns

Ara
2 min
Una dotació aèria llançava ahir aigua sobre el foc que crema el Parc Natural de Tamabada.

BarcelonaDesprés de quatre dies sense descans lluitant contra les flames, els serveis d’emergències van acabar la jornada de dimecres havent aconseguit donar definitivament per estabilitzat l’incendi de Gran Canària, que ha cremat unes 9.200 hectàrees de terreny, segons l’últim balanç provisional, i ha obligat a evacuar prop de 10.000 veïns, més de la meitat dels quals ja han pogut tornar a casa seva. Les altes temperatures van donar dimecres una treva, i el miler de professionals que treballen en l’extinció del foc, tant aeris com terrestres, van aconseguir encerclar les flames.

Uns 4.500 veïns dels evacuats inicialment han pogut anar tornant a casa i, segons el president canari, Ángel Víctor Torres, la resta de desallotjats podran fer-ho en les pròximes hores. La ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, va definir l’incendi com “un dels més importants” a l’Estat des del 2012. El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, viatjarà aquest dijous a Gran Canària per visitar la zona afectada pel foc i reunir-se amb les autoritats, els tècnics i els veïns.

El president canari assegurava dimecres que el flanc dret del foc ja està controlat del tot i que únicament queden alguns focus pròxims al Parc Natural de Tamadaba, declarat Reserva de la Biosfera. Amb tot, a causa de la ràpida expansió de les flames -que van cremar 10.000 hectàrees en tres dies- i la seva violència -la majoria de les zones afectades eren matolls o terrenys de cultiu abandonats, que van actuar com a benzina per al foc-, hi haurà una gran afectació mediambiental. El fet que les flames -que van assolir els 50 metres d’alçada en alguns punts- hagin avançat per Tamadaba ha provocat la destrucció de plantes autòctones especialment importants per a la biodiversitat de l’illa. Tot i així, i a l’espera de les xifres oficials, el govern canari creu que l’afectació del parc natural ha sigut inferior del que es preveia. Les cases forestals pròximes, per exemple, no han quedat malmeses.

L’illa no abaixarà la guàrdia

El Centre Coordinador d’Emergències i Seguretat del govern canari va confirmar ahir que el perímetre del foc, que era de 112 quilòmetres, no havia crescut en les últimes hores. Les baixes temperatures de la nit de dimarts a dimecres -que es van situar al voltant dels 15 graus- van “facilitar les tasques d’extinció”, explicava ahir Torres, que va puntualitzar que encara queden focus per sufocar, sobretot a la zona de Tamadaba. Gran Canària, doncs, no abaixarà la guàrdia. El president canari va advertir que de cara al cap de setmana tornarà la calor i que, com a acció de prevenció, “els mitjans no deixaran l’illa”. A més, va demanar a la població que no pugi a la zona afectada perquè el perill no ha desaparegut: “La terra fumeja i les flames poden revifar”.

stats