Societat 01/03/2014

Adéu als setrills

Diversitat d'opinions entre els restauradors el primer dia sense setrills emplenables a les taules: alguns consideren la iniciativa positiva per promocionar l'oli de proximitat i qualitat i d'altres l'acaten amb resignació

Acn
2 min
Les ampolles d'oli han reemplaçat els setrills als restaurants / ACN

LleidaDiversitat d'opinions entre els restauradors de Lleida aquest dissabte, amb l'entrada en vigor de la normativa estatal que obliga a dir adéu als setrills. Des d'avui, bars i restaurants han de servir l'oli en envasos que un cop acabats s'han de reemplaçar. Tot i que encara hi ha alguns establiments que es resisteixen a desfer-se dels setrills, la majoria s'han adaptat a la nova llei.

Alguns propietaris, com la Carmen Vidales, del restaurant Oasis de Lleida, consideren que aquesta iniciativa és bona per promocionar l'oli de proximitat i de qualitat, mentre que d'altres, com l'Enric Bermúdez, de la Braseria Llobregat de Lleida, asseguren que abans l'oli que oferien era "més barat i millor".

El propietari de la Braseria Llobregat, Enric Bermúdez, és dels que no entenen el canvi. Per adaptar-se han hagut de fer un "invent" en el setrill on se serveix l'oli, el vinagre, la sal i el pebre, que té forma de caragol, per no haver-lo de canviar. "Hem posat un anella de ferro perquè l'oli no caigui quan el cambrer ho dugui a la taula", ha explicat. Abans utilitzaven un "setrill rústic de tota la vida", més ample de baix i amb tap de suro.

A més d'aquest inconvenient, Bermúdez considera que la nova normativa no beneficia ni restaurants ni clients. "Abans compràvem oli d'oliva verge extra de 5 litres i sortia molt bé de preu. En aquestes ampolles de plàstic no he trobat encara oli d'oliva verge; és oli d'oliva però el d'abans era millor i, a més, aquest és més car". Bermúdez creu que si l'objectiu és controlar que s'ofereixi un oli de qualitat, es podria haver controlat a través de les revisions de sanitat. "Que agafin una mica d'oli per comprovar quin tipus d'oli estic posant i l'analitzin", ha dit.

La copropietària del restaurant Oasis de Lleida, Carmen Vidales, en canvi, considera que la normativa és positiva. En el seu restaurant sempre han ofert oli de la DO Garrigues, però des de fa un any utilitzen ampolles etiquetades. "És una manera de garantir que els clients sàpiguen quin oli és, de donar a conèixer el producte i de garantir la seva qualitat", ha assegurat.

La Federació d'Hostaleria de Lleida denuncia que la nova normativa suposa un increment de costos de l'oli per als restaurants de fins a un 40%. A més, es calcula que només entre el 2% i el 3% de l'oli que s'oferirà prové de les DO del territori.

stats