Societat 17/05/2018

El barraquisme continua creixent a Barcelona

L'Ajuntament estima que hi ha 536 persones malvivint en assentaments

M.o.
2 min
El Doro, un home romanès, arribant carregat de maletes a la seva barraca, en un solar situat al costat de la plaça de les Glòries.

BarcelonaAls peus del flamant Mercat dels Encants de la plaça de les Glòries hi ha el que probablement és el nucli de barraques més gran de Barcelona. En aquest assentament, situat al carrer Pamplona, hi malvivien, segons l'Ajuntament, una trentena de persones –entre les quals una nena– a principis d'any, quan es comptabilitzaven 72 assentaments irregulars a tota la ciutat i s'estimava que hi vivien unes 444 persones –la xifra més alta des del 2014–. Però aquesta xifra continua creixent: ara s'estima que hi ha 536 persones malvivint en aquests nuclis de barraques, segons les dades del consistori, que remarca que l'increment del fenomen es produeix exclusivament per famílies provinents de l'Europa de l'Est i per les expulsions des de països veïns com ara França i Itàlia. La síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vila, veient que la problemàtica va a més, ha visitat dos d'aquests solars al districte de Sant Martí, hi ha comptat unes 60 barraques i ha decidit obrir una investigació d'ofici per veure com es desenvolupen les competències municipals en aquest àmbit.

La síndica investiga la proliferació d'assentaments a Barcelona

En el cas concret de l'assentament del carrer Pamplona, la setmana passada se'n va desallotjar una part per motius de seguretat, perquè quedava a tocar d'una subestació elèctrica. Però les barraques continuen a altres parts del solar, que és titularitat mig pública i mig privada. Aquest racó de la ciutat ja va rebre atenció mediàtica el febrer del 2016, quan un incendi va evidenciar que hi havia persones dormint a l'estació fantasma de Bifurcació-Vilanova, entre les d’Arc de Triomf i el Clot-Aragó, i que mai ha funcionat. El solar on ara hi ha l'assentament és al costat de tot això. L'Ajuntament, a causa de l'alt nivell de vulnerabilitat de les persones que hi viuen i amb l’objectiu de donar ús al solar, va iniciar al juny el procediment per recuperar l'espai. El desallotjament, que ja ha arribat al jutjat, encara no té data prevista.

"Les condicions d'higiene i salubritat d'aquests assentaments són ínfimes", denuncia Vilà, que assegura que tot i que té constància de "l'esforç" que fa l'Ajuntament per atendre aquestes persones, "el sensellarisme no para de créixer". El recompte que s'ha fet aquesta nit pels carrers de la ciutat, sense anar més lluny, ha localitzat 956 persones dormint al carrer i 2.099 més allotjades en algun equipament públic per als més desfavorits. La síndica demana un pacte global entre administracions per atacar la situació.

La tinent d'alcalde de Drets Socials de l'Ajuntament, Laia Ortiz, ha mostrat la seva "plena disposició" a col·laborar amb l'actuació d'ofici que ha iniciat la síndica, perquè assegura que és un tema que "preocupa" el seu equip i que estan atenent "com mai".

stats