Societat 18/03/2021

Membres del Sindicat de Llogateres irrompen en una oficina de CaixaBank perquè aturi els desnonaments

Els afectats protesten a Barcelona i reclamen una taula de negociació a l'entitat bancària

Marc Parayre
3 min
Els manifestants han portat pancartes reivindicatives i han fet pressió a l'entrada de l'oficina bancària

BarcelonaEl Sindicat de Llogateres ha organitzat una concentració aquest dijous a la tarda davant d'una oficina de CaixaBank a la plaça Francesc Macià de Barcelona per exigir a l'entitat bancària una taula de negociació col·lectiva per "garantir el dret a l'habitatge a més de cent famílies". L'ARA ja va avançar que molts d'aquests veïns afectats volien denunciar la Fundació La Caixa per haver eliminat una clàusula del contracte de lloguer. 

Dit això, el sindicat afirma que el banc ha incomplert diverses lleis d'habitatge i que no està complint amb la regulació de lloguers perquè intenta apujar preus i no està renovant els contractes. Davant això, demana a CaixaBank que aturi els desnonaments, renovi els contractes de lloguer dels afectats complint la regulació establerta i posi fi a les "clàusules abusives". 

Prop d'un centenar de famílies s'han adherit a la protesta amb pancartes i lemes reivindicatius. A més, els organitzadors també han enganxat cartells amb les seves reivindicacions als vidres de l'oficina bancària. Membres del Sindicat de Llogateres han aconseguit reunir-se amb representants del banc, mentre agents dels Mossos d'Esquadra actuaven com a moderadors. De moment, però, no han arribat a cap acord. 

Des de CaixaBank asseguren que els pisos de les famílies afectades depenen d'InmoCaixa, empresa que pertany a CriteriaCaixa. I fonts d'InmoCaixa descarten fer cap negociació col·lectiva amb el sindicat i asseguren que la seva política és gestionar individualment cas per cas. Les mateixes fonts neguen que s'incompleixi cap normativa.

Tanmateix, la portaveu del Sindicat de Llogateres, Carme Arcarazo, ha denunciat que és l'entitat bancària qui està desnonant famílies vulnerables sense alternativa d'habitatge. "Exigim que seguin a negociar d'una vegada. Ja ho vam aconseguir amb Blackstone, Goldman Sachs i Cerberus, i també ho farem amb La Caixa. Volem un acord legal i raonable que beneficiï totes les famílies", ha dit.  

Membres del Sindicat de Llogateres es reuneixen amb directius del banc sota la supervisió dels Mossos d'Esquadra

La Rosario és una de les veïnes afectades. Ella fa quinze anys que viu en un habitatge de lloguer social, però des del banc li han comunicat que no li renovaran el contracte. "Vull que em facin un contracte i compleixin la llei de contencions de rendes. Tinc dret a viure amb el meu fill en un habitatge digne", ha afirmat. Per la seva banda, la Lídia, veïna de l'Hospitalet de Llobregat, indica que el banc no s'ha fet càrrec del manteniment d'unes plaques solars a l'edifici on viu. Sense això, no tenen aigua calenta, tot i que el preu del lloguer és "totalment abusiu", segons declara. "Demano que facin el manteniment que els pertoca i puguem viure amb dignitat", ha afegit. 

Petició d'una llei estatal

Aquest dissabte a les onze del matí diverses associacions sindicals, juvenils, ecologistes i veïnals han organitzat una manifestació davant de la delegació del govern espanyol a Barcelona per demanar una llei d'habitatge estatal. El Sindicat de Llogateres creu que aquesta nova llei serviria, per exemple, per instaurar una regulació del lloguer i posaria fi als "fons voltor".

El PSOE, però, ha renunciat a limitar el lloguer a través d'una proposta de llei, en contra del criteri de Podem. Des del sindicat consideren que la proposta del ministre Ábalos es basa en "perdonar impostos als més rics". "Recordem que Pedro Sánchez no seria president sense l’acord de govern en què es comprometia a regular els lloguers", afirmen.

stats