Societat 30/06/2016

Un sindicat de vigilants privats reclama 9.100 euros al Govern per obligar-los a tenir les plaques en català

El Tribunal Suprem va tombar fa dos mesos que el distintiu fos només en la llengua pròpia

Enric Borràs
1 min
Agents de seguretat privada a la prèvia del Madrid-Barça / A.L.

BarcelonaADN Sindical ha reclamat al Govern 9.100 euros per pagar les plaques "il·legals" que van haver de comprar els seus 700 afiliats quan Interior va ordenar que els distintius fossin només en català. Fa dos mesos el Tribunal Suprem va sentenciar que la Generalitat no té competències en matèria de seguretat privada, ni pot utilitzar les que té en matèria lingüística per canviar l'idioma de les identificacions.

Cada placa en català va costar 13 euros a cada un dels vigilants privats i ara els reclamen com a "indemnització" per haver-los fet canviar les plaques que duien en castellà al català "de manera injusta o il·legal", segons diuen a la demanda. ADN Sindical afirma que no permetrà que cap administració "se'n rigui" dels vigilants.

El Suprem va rebutjar el recurs de la Generalitat contra la primera sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que ja el 2013 va tombar l'ordre del 17 de gener de 2012 que obligava a retolar els distintius en català. L'alt tribunal insisteix que les competències en seguretat privada només són de l'Estat i que el ministeri de l'Interior ja havia regulat com havien de ser les plaques, especificant que havien de ser en castellà.

El Suprem també assegura que les competències lingüístiques de la Generalitat no li permeten regular l'idioma de les plaques dels vigilants de seguretat, perquè no té res a veure "amb la normalització del català" que marca la llei, ni amb "regular la cooficialitat" dels dos idiomes.

stats