SOCIETAT
Societat 27/05/2013

Els sindicats de mestres convoquen concentracions pel proper dijous en contra del nou decret de plantilles

A partir de les sis de la tarda començaran les manifestacions a Barcelona,Girona,Lleida i Tarragona en oposició a que els directors puguin escollir el seu equip docent

Acn
3 min

BarcelonaEls sindicats d'Ensenyament convoquen aquest dijous una concentració davant la seu del Departament d'Ensenyament a Barcelona i davant dels Serveis Territorials a Lleida, Tarragona i Girona, a partir de les sis de la tarda, per mostra rel seu rebuig total al nou decret de plantilles que vol impulsar el departament.

Des dels sindicats es considera que la nova normativa no respon a cap criteri que no sigui ''ideològic i polític'' i que busca ''aniquilar'' la democràcia als centres deixant en mans dels directors la confecció dels llocs de treball de qualsevol escola o institut públic. També critiquen la poca voluntat de negociació del departament durant les reunions de la mesa sectorial d'educació.

El decret de plantilles, que podria estar enllestit a mitjan del mes de juny per ser posat en marxa el curs vinent, preveu que les direccions dels centres escolars puguin confeccionar part de la plantilla del centre, triar els substituts d'entre la borsa d'interins entre altres aspectes. Són elements que des dels sindicats s'han denunciat perquè alerten que obren la porta a ''l'arbitrarietat, al secretisme a l'amiguisme i al clientelisme'' i per això, han convocat diferents concentracions de rebuig per aquest dijous, 30 de maig, davant del departament d'Ensenyament, a Barcelona, i a les seus dels diferents serveis territorials a les capitals de demarcació.

Els diferents sindicats presents entre els docents han fet front comú doncs, per mostrar el rebuig a un decret que consideren que servirà per ''privatitzar'' el funcionament de l'escola pública. Xavier Massó, portaveu d'ASPEPC-SPS, ha denunciat que el decret no respon de cap de les maneres a criteris econòmics ni d'eficiència sinó que és un ''projecte polític i ideològic'' que es tira endavant en aquests moments amb l'excusa de la crisi econòmica.

Tots els sindicats coincideixen en criticar que el text permeti la confecció de les plantilles i dels llocs de treball a les direccions dels centres. Per això, des d'UGT, Roser Font, ha afegit que les direccions no han de ser ''caps de personal'' i lamenta que aquest decret no aposti per unes ''plantilles transparents, públiques i segures'' sinó que ho deixi en mans de l''arbitrarietat''. Des de CGT, Pere Aliron ha destacat que ''el que quedava de democràcia als centres'' ha quedat relegat a projecte educatiu i per això''ens acosta al funcionament de l'empresa privada''.

En una mateixa línia s'ha pronunciat el representant de CCOO, Marc Sangüesa, que lamenta que a banda de no fixar cap tipus de plantilla definida, el departament publiqui actualment que es mantinguin les plantilles quan amb els reajustaments de les hores lectives a les escoles, es perd la feina de 300 professors. Sangüesa considera que no és cert que amb el decret de plantilles pugui servir per millorar els resultats acadèmics sinó per tenir un major control del professorat, i que en canvi no xifra les plantilles de cada centre.

Des d'USTEC-STEs, Rosa Cañadell, la portaveu, ha criticat que el departament d'Ensenyament no hagi obert la porta a la negociació perquè ''negociar, negociar no ho estem fent'', ha dit Cañadell. La portaveu del sindicat ha dit que considera que les reunions de la mesa d'educació s'han fet perquè ''són un tràmit'' que han de passar des del departament però no per ''canviar-hi ni una coma''.

Rebuig a la LOMCE i també a la LEC

Els sindicats han lamentat que no hi hagi cap representació del sector de l'educació a la cimera que el Govern i els partits contraris a la LOMCE celebraran aquest dimarts per mostrar el rebuig al text de Wert. Critiquen que no se'ls ha convidat i reclama que la cimera ha de servir per mostrar el rebuig a la LOMCE per la immersió lingüística però també per altres aspectes que s'haurien de discutir. Per aquest motiu, recorden que des dels sindicats també s'oposen a la LEC.

stats