Societat 06/05/2013

Els sindicats de la presó de Tarragona atribueixen la fuga de dos presos a les retallades en personal i en seguretat

Els representants dels treballadors admeten un possible error d'un funcionari, però denuncien que estava tot sol al pati vigilant desenes de reclusos

Acn
3 min
Porta principal d'accés de la presó de Tarragona. / ACN

TarragonaEls representants de CCOO i UGT a la presó de Tarragona critiquen que s'hagi atribuït a un funcionari la responsabilitat de la fuga de dos presos del centre aquest dilluns al matí. Els sindicats admeten que el treballador s'hagi pogut equivocar, però defensen que, en aquell moment, es trobava tot sol vigilant les desenes de presos que eren al pati, ja que el seu company ha hagut d'anar a la infermeria, on s'havia suïcidat un altre reclús. "És impresentable que l'administració digui que ha estat un error humà. Això és perquè no s'està invertint ni un duro en aquesta presó i en tenim una de nova -al Catllar- que està tancada", ha criticat a l'ACN el representant de CCOO, Ángel Urbano.

El director de Serveis Penitenciaris, Xavier Martorell, ha lamentat aquest dilluns al matí que un dels funcionaris ha restat importància al fet de veure uns peus enfilant-se a la garita de vigilància. Segons el portaveu del sindicat CCOO, és habitual que els presos hi accedeixin des del pati per recuperar pilotes de futbol encallades. A més, creu que el funcionari pot haver-se despistat per la confusió generada arran del suïcidi d'un altre reclús a la infermeria, que ha mobilitzat bona part del personal del centre.

A continuació, tres presos han pujat a la teulada, han superat una tanca interior, i han accedit al perímetre intern de la presó. Allà han forçat una garita dels Mossos d'Esquadra en desús i han pogut sortir al carrer, on dos han fugit i un ha pogut ser interceptat per un agent que portava a terme la vigilància exterior del recinte. "Hi ha hagut una errada greu de les mesures implementades, falten mesures de seguretat", ha reblat Urbano.

El representant de CCOO ha insistit que, "potser ha fallat el funcionari, però les tanques i el perímetre també, han fallat moltíssimes mesures de seguretat", i ha lamentat que una única persona s'hagi quedat controlant un mòdul. "Ningú pensava que fos tan fàcil fugir del centre, però de vegades les casualitats existeixen", ha lamentat. En la mateixa línia, Marc Montón, representant de la UGT, ha criticat que s'hagi assenyalat el funcionari com l'únic responsable de la fuga.

"No deixem de ser víctimes de les retallades de la Generalitat, estem sota mínims, no s'estan cobrint les ràtios de treballadors i interns i caldria revisar i actualitzar els sistemes de seguretat", ha explicat Montón. "Estem treballant com a l'edat de pedra, i és molt trist que haguem de fer-ho quan tenim una nova presó acabada que encara no s'ha posat en marxa", ha etzibat.

Segons el representant de la UGT al centre, el director de Serveis Penitenciaris, Xavier Martorell, "s'ha precipitat" a l'hora d'explicar l'incident i ha criticat que els funcionaris treballen sota mínims. "És un atac directe als funcionaris de presons, quan se sap de sobres que les retallades de personal i en recursos són molt greus, a sobre en un sector que és molt perillós", ha conclòs.

Crítiques dels Mossos d'Esquadra a les instal·lacions i les retallades al cos policial

Per la seva banda, el portaveu del Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME-CCOO), Toni Castejón, ha atribuït la fuga dels dos presos al mal estat de les instal·lacions penitenciàries i a les retallades que pateix el cos policial.

"Els sistemes de seguretat han quedat obsolets" i la baixa xifra d'efectius disponibles "dificulta molt" una vigilància adequada dels centre penitenciaris. A banda, "posen en perill la integritat dels agents" que poden veure's immersos en algun enfrontament contra presos "en inferioritat de condicions", ha denunciat Castejón.

stats