Societat 10/01/2021

L'aeroport de Barajas reprèn les sortides i s'espera que l'AVE Madrid-Barcelona reobri demà

Les noves dosis de la vacuna podrien arribar a Vitòria, i Marlaska en garanteix la distribució

Ara
2 min
Un avió a l'aeroport d'Adolfo Suárez Barajas de Madrid, en plena nevada

BarcelonaEl ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha anunciat que s'ha donat l'ordre a les companyies aèries per reprendre sortides de vols des de l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas. Totes les operacions d'ahir dissabte i les previstes per a aquest diumenge es van haver de suspendre, però un cop s'han netejat dues pistes s'ha rehabilitat les sortides. Mig miler de passatgers han passat les últimes hores a les terminals 1 i 4 i ara esperen que les companyies aèries tornin a programar els vols. Ábalos ha explicat, però, que moltes havien suspès les operacions i que no totes les sortides es podran fer immediatament.

Caldrà esperar com a mínim fins a aquest dilluns perquè es puguin reprendre les arribades. És probable que aquesta circumstància provoqui canviar la logística per a l'adquisició de les noves dosis de la vacuna Pfizer/BioNTech en alguns punts de la Península. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que ja s'ha treballat la logística perquè, com a alternativa, les que havien d'arribar a Barajas ho facin a l'aeroport de Vitòria. Sigui com sigui, el ministre ha assegurat que l'adquisició està garantida a tot arreu.

Ábalos ha explicat que hi ha dues pistes a Barajas netes i que a partir d'aquest dilluns els avions que van ser desviats dissabte podran tornar a la seva base. Quedarà per concretar la normalització dels vols comercials. No obstant això, la feina de neteja continua, ja que, assevera el ministeri, es porta a terme d'una manera "molt més estricta" que en una carretera "per seguretat".

Objectiu: AVE Madrid-Barcelona a les 12 h

Els trens d'alta velocitat i els de Rodalies amb origen o destinació a Madrid es van haver de suspendre dissabte, però aquest diumenge han començat a circular els primers trens. A primera hora de la tarda han sortit trens des de Chamartín a Santander i Ferrol, així com AVEs a València i Màlaga. Ha seguit tancada la comunicació entre Madrid i Barcelona perquè queden uns 200 quilòmetres de xarxa amb incidències, majoritàriament a la zona de Saragossa, de manera que la part nord-est de l'AVE ha quedat inoperativa durant el dia. Ábalos ha assegurat aquesta tarda que l'objectiu és que dilluns a les 12 hores del migdia totes les relacions puguin recuperar el funcionament.

Pel que fa a les carreteres, hi ha 692 vies afectades per la neu i 152 tallades al trànsit, entre les quals la C-25 a Girona, mentre que s'ha de circular amb cadenes en totes les carreteres de Madrid, dues a Saragossa i una a Terol, així com en 385 vies de la xarxa secundària.

stats